Μέσα σε ένα άκρως οριακό σκηνικό για την ελληνική οικονομία διεξάγονται οι αποψινές κρίσιμες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, καθώς όλοι χρωστούν σε όλους -και όχι μόνο το κράτος στους δανειστές- ενώ η αγορά έχει σχεδόν "νεκρώσει".
Μετά τους ισχυρούς κραδασμούς για το τραπεζικό σύστημα στις αρχές του έτους, οπότε σημειώθηκαν 12,5 δισ. ευρώ εκροές καταθέσεων, και μιας περιόδου ηρεμίας που ακολούθησε στα γκισέ, τις τελευταίες 2 ημέρες παρατηρείται εκ νέου νευρικότητα και εκροές 300 με 500 εκατ. ευρώ.
Αυξητική τάση παρουσιάζουν εκ νέου και τα προβληματικά δάνεια, αφού "κοκκίνησαν" άλλα 1,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση από τον ELA αυξήθηκε κατά μόλις 400 εκατ. ευρώ, αντί για 900 εκατ. ευρώ που ζήτησε η Αθήνα, με τη συνολική χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό να αγγίζει πλέον τα 70 δισ. ευρώ, απέχοντας, πάντως, από τα 120 δισ. ευρώ της κρίσης του 2012.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της ανανέωσης εντόκων γραμματίων τον Απρίλιο, που φτάνουν στα 2,4 δισ. ευρώ.
Τα σημάδια ασφυξίας στην αγορά είναι επίσης εμφανή. Μέσα στο πρώτο δίμηνο, "έσκασαν" άλλα 57 εκατ. ευρώ από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές.
Οι οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 545 εκατ. ευρώ είναι άνω των 90 ημερών.
Το λιανικό εμπόριο έχασε 1,2% ακόμα, κάτι που σημαίνει μικρότερος τζίρος για τις επιχειρήσεις και λιγότερα έσοδα ΦΠΑ για τα κρατικά ταμεία.
Κατόπιν τούτου, δεν προκαλεί κατάπληξη ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο προστέθηκαν άλλα 1,7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες, προκαλώντας νέο σοκ ρευστότητας στα άδεια κρατικά ταμεία.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μέχρι το τέλος του Απριλίου θα πρέπει, πάντως, να βρεθούν και να πληρωθούν 1,3 δισ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και άλλα 4,6 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση και πρόνοια.
Πηγή: Mega