Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Λιάνα Κανέλλη Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου με θέμα την "Κατάργηση όλων των σχετικών αποφάσεων που αφορούν την εντολή επιστροφής του επιδόματος τοκετού και χορήγησή του σε όλες τις γυναίκες".
Στην ερώτηση αναφέρεται:
"Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει η Ε.Ε. και η ελληνική συγκυβέρνηση, που θεωρούν  τις παροχές Υγείας του λαού ως «κόστος», η λεγόμενη αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας οδηγεί στη μείωση των δαπανών και στον περιορισμό μέχρι και την ακύρωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας. Στα μέτρα που οδηγούν στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της ελληνικής λαϊκής οικογένειας περιλαμβάνεται και η κατάργηση του επιδόματος τοκετού, το οποίο αποτελούσε μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια.
Το χρηματικό βοήθημα τοκετού (ύψους 900€ για μια κύηση, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση) καταργήθηκε στην πράξη από τον Αύγουστο του 2012, αφού με υπουργική απόφαση το δικαιούνται μόνο γυναίκες που γεννούν εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, δηλαδή στο σπίτι τους (3-8-2012, ΑΔΑ: Β4ΓΟΟΞ7Μ-ΡΧΧ). Είναι φανεροί οι κίνδυνοι που προκύπτουν από μια τέτοια πρακτική, καθώς είναι γνωστό ότι στο σπίτι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλοκές ή άλλοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού και της μητέρας.
Εκτός των παραπάνω,  το τελευταίο διάστημα μητέρες λαμβάνουν ειδοποιητήρια  με τα οποία το ΙΚΑ τις καλεί να επιστρέψουν ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» το επίδομα με προσαυξήσεις και τόκους ή να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν διαδικασίες κατασχέσεων.
Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις πανελλαδι­κά. 
Ενδεικτικά, μόνο στο Νομό Ηρακλείου είναι 130 γυναίκες. Κι ενώ το θέμα της επιστροφής του επιδόματος είχε ανασταλεί κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος,  η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ το επαναφέρει,  φτάνοντας  στο σημείο να ζητούν από γυναίκες που έλαβαν το επίδομα τοκετού να το επιστρέψουν και μάλιστα με τόκο.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί εάν προτίθεται η Κυβέρνηση:
Να καταργήσει όλες τις σχετικές αποφάσεις (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ, κλπ) που αφορούν την εντολή επιστροφής του επιδόματος τοκετού και να ακυρωθεί κάθε οικονομική απαίτηση από τις γυναίκες που το έλαβαν και τώρα τους το ζητάνε πίσω;
Το επίδομα τοκετού να δοθεί σε όλες τις γυναίκες που δεν το έχουν λάβει από το 2012 και να καθιερωθεί από τώρα και στο εξής  ώστε να το λαμβάνουν όλες οι γυναίκες (εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες), ανεξάρτητα με το πού θα γεννήσουν;
Να καλύπτονται δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες, για τις έγκυες όλος ο προγεννητικός έλεγχος και όλη η διαδικασία εγκυμοσύνης και τοκετού (εξετάσεις, φάρμακα, επέμβαση) δωρεάν, μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας";