1.2.18

ΚΑΛΑΜΑΤΑ : ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΠΑΝΤΗ - 2 Φεβρουαρίου: Η είσοδος του Ιησού στην Εκκλησία

Σε ανάμνηση της εισόδου του Χριστού στο Ναό των Ιεροσολύμων. 

Αυτό γιορτάζουμε 2 Φεβρουαρίου. 

Αυτή είναι η γιορτή της Καλαμάτας

Ή όπως λένε τα βιβλία «ετυμολογικά» σημαίνει η προϋπάντηση του μικρού Ιησού. Ταυτόχρονα είναι και η συμπλήρωση των 40 ημερών από τη Γέννηση και ο καθαρισμός της Παναγίας από τη λοχεία. 
Μεταφορικά, στη σημερινή εποχή, αυτό που λέμε «40ρισε και πήγε για ευχή».
Το εκκλησιαστικό γεγονός εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και αναφέρει ότι συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας , έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι περιστέρια.
Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.
Στις 2 Φεβρουαρίου λοιπόν η Χριστιανική πίστη γιορτάζει μία από τις 12 μεγάλες γιορτές (Δωδεκάορτον) της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Η ημέρα της Υπαπαντής εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού Του στο Ναό των Ιεροσολύμων και στον καθαρισμό της Παναγίας από τη λοχεία. Στον αγγλόφωνο κόσμο η γιορτή είναι γνωστή ως «Candlemas».
Τα βυζαντινά χρόνια, η Υπαπαντή γιορταζόταν ως μικρή γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου. Ωστόσο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανήγαγε σε δεσποτική το 542μ.Χ. και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για έναν λοιμό που έπληττε την επικράτεια του. Στις μέρες μας μόνο η Αρμενική Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ οι «παλαιοημερολογίτες» γιορτάζουν την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου