1.2.18

Financial Times: Παίζει το… κεφάλι του με το Σκοπιανό ο Τσίπρας

Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το Σκοπιανό επιδίδεται ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τους Financial Times.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για μία παρτίδα πόκερ που παίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός η οποία ούτε ο ίδιος ξέρει αν θα έχει θετική κατάληξη.
Ο συντάκτης του άρθρου διερωτάται: «Τι έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας;» και προσθέτει: «Ακόμα και το να αγγίξει το θέμα, είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης που κράτησαν οκτώ χρόνια. Κι’ όμως οι διπλωματικές επιβραβεύσεις είναι δελεαστικές.
Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον – που επιθυμεί την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος – και της ΕΕ που εξετάζει το θέμα του χρέους, ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα, θα μπορούσε να τον αναγάγει σε έναν Μπίσμαρκ των Βαλκανίων.
Για τους βαθιά θιγμένους Ελληνες, οι οποίοι έχουν βρίσκονται υπό την εξουσία των εξωτερικών πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι».
Επίσης οι FT μιλούν για την μεγάλη αντιπαράθεση που υπάρχει στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για τον πονοκέφαλο του Τσίπρα από τους «υπερεθνικιστές εταίρους του στην κυβέρνηση».
Ο Νίμιτς στα Σκόπια
Με τα σενάρια της «ονοματολογίας» να δίνουν και να παίρνουν σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, και με συνεχείς διαρροές ονομάτων, που άλλες «καίγονται» και άλλες δεν αποκλείεται να βρεθούν στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων Αθήνας – Σκοπίων, μετέβη χθες ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, από την Αθήνα, όπου ήταν ο πρώτος σταθμός του, στην πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους.
Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, έστελνε για μια ακόμη φορά μήνυμα στην κυβέρνηση της FYROM να προχωρήσει στην επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος με την Ελλάδα. «Το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στη “Μακεδονία” να μπει στη Συμμαχία, από τη στιγμή που θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ», σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.
Στο μεταξύ, ο κ .Νίμιτς, με την άφιξή του στα Σκόπια, αφού τόνισε ότι είχε «καλές συναντήσεις στην Αθήνα», εξέφρασε την ευχή να γίνει το ίδιο και στην ΠΓΔΜ, όπου συναντάται με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβανόφ, ο οποίος, όμως, προέρχεται από το «παλαιό σύστημα» του εθνικιστή, πρώην επικεφαλής του κόμματος VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, ορισμένες από τις προτάσεις Νίμιτς για ονομασίες που διέρρευσαν στα σκοπιανά Μέσα Ενημέρωσης φαίνεται να «κάηκαν». Οπως το «Μακεδονία» (Σκόπια), για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε πρόσφατη συνέντευξή του ουδόλως θετικός εμφανίστηκε.
Ως γνωστόν, στις προτάσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Νίμιτς, οι περισσότερες εκ των οποίων άλλωστε συζητούνταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια ήδη από το 1993 στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας σύνθετης ονομασίας, ήταν: «Νέα Μακεδονία» (Νόβα Μακεντόνιγια), «Ανω Μακεδονία» (Γκόρνα Μακεντόνιγια – Gorna Makedonija), «Βόρεια Μακεδονία» (Σέβερνα Μακεντόνιγια), «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια), «Μακεδονία» (Σκόπια). Στην απόλυτη πλειονότητά τους στα σλαβικά, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί εμπόδιο για να συμφωνήσει το αλβανικό στοιχείο. Πάντως, πολλά από τα παραπάνω ονόματα «πέφτουν» στο τραπέζι ως μια ενιαία λέξη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέοι ονοματολογικοί «συνδυασμοί».
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, εξήρε ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης στις Πρέσπες, λέγοντας πως θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Σημείωσε ακόμα ότι και οι δύο χώρες συνομιλούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του έργου αυτού και ευρύτερα της διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή. «Οι διαθέσεις στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό το ζήτημα -είπε- έχουν βελτιωθεί, ως αποτέλεσμα της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει εμφανής βελτίωση του κλίματος και στους δημάρχους αυτής της περιοχής στην Ελλάδα, που γειτνιάζουν με τη συνοριακή δίοδο και με τις Πρέσπες».


etypos

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου