10.5.18

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Ο συνδυασμός που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με τις ψυχρές θερμοκρασίες, μπορεί να επιβαρύνει τις καρδιές των γυναικών, καθιστώντας τις πιο επιρρεπείς στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 4,5 έως 12 βαθμούς Κελσίου, υπερδιπλασίασαν τις πιθανότητες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά να χτυπά λόγω προβλήματος στο ηλεκτρικό της σύστημα.
«Ανακαλύψαμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με μικρή αύξηση του κινδύνου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, αλλά η σύνδεση ήταν πολύ ισχυρότερη όταν ο καιρός ήταν ψυχρότερος - κάτω από 12 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Jaime Hart, ερευνήτρια στο Brigham and Women΄s Hospital της Βοστόνης.
Η Hart επισημαίνει πάντως ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να προκαλούν πανικό στις γυναίκες. Η μελέτη περιέλαβε περισσότερες από 112.000 γυναίκες και αφορούσε την περίοδο 1999-2011, διάστημα στο οποίο σημειώθηκαν μόνο 221 αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι.
«Ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός για μια γυναίκα μεμονωμένα. Η ανησυχία μας σχετίζεται με τα πληθυσμιακά επίπεδα», είπε.
«Αυτό σημαίνει ότι τα τρέχοντα στάνταρντ δεν είναι αρκετά προστατευτικά» πρόσθεσε.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην οποία εκτέθηκαν οι γυναίκες που πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, την ημέρα του θανάτου τους, σε σύγκριση με τη ρύπανση που υπήρχε στην ατμόσφαιρα μια άλλη μέρα τον ίδιο μήνα.
Έλαβαν επίσης υπόψιν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος την ημέρα που συνέβη ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.
Τα αυξημένα επίπεδα μικροσωματιδίων, τα οποία είναι τόσο μικρά που μπορούν να φτάσουν βαθιά στους πνεύμονες, ακόμα και στην κυκλοφορία του αίματος, σχετίστηκαν με κατά 22% περισσότερες πιθανότητες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Όταν όμως η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από 12 βαθμούς Κελσίου, ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ήταν 2,6 φορές υψηλότερος.
Η Χαρτ δήλωσε ότι η υποκείμενη καρδιακή νόσος δεν φάνηκε να παίζει ρόλο. Ομοίως, η ηλικία, το βάρος και το κάπνισμα δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Δεν έχει γίνει σαφές πώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές ο ψυχρός καιρός συνδέεται με πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το πρόβλημα μεγεθύνεται.
Είναι πιθανό η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με ψυχρότερες καιρικές συνθήκες να προκαλεί αύξηση της φλεγμονής ή να οδηγεί σε μειωμένη παροχή αίματος, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται στο κρύο.
Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε να αθλείστε κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση, ώστε να περιορίζετε την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους.


healthday.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου