17.5.19

Αθλητές ακόμα και 12 ετών παίρνουν συμπληρώματα διατροφής στην Ελλάδα

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ανήλικοι Έλληνες αθλητές λαμβάνουν σε ποσοστό 17,2% κρεατίνη και πρωτεΐνη, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη διεθνή έρευνα, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

Ακόμα και από την ηλικία των 12 ετών παίρνουν συμπληρώματα διατροφής οι Έλληνες αθλητές σύμφωνα με έρευνα του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρου Μιχαήλ.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.518 αθλητές από 27 διαφορετικά αθλήματα.
Συνολικά το 64,9% των συμμετεχόντων (984 αθλητές) απάντησε ότι λαμβάνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ενώ, σύμφωνα με την έρευνα, όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο μεγαλώνει και το ποσοστό λήψης.
Ο μέσος όρος των συμπληρωμάτων, όπως σημειώνει το Έθνος, ήταν τέσσερα ανά αθλητή.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ το πιο ανησυχητικό είναι ότι ανήλικοι Έλληνες αθλητές λαμβάνουν σε ποσοστό 17,2% κρεατίνη και πρωτεΐνη, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη διεθνή έρευνα, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Τα περισσότερο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής ήταν τα ενεργειακά ποτά (47,6%), οι ενεργειακές μπάρες (44,2%) και οι πολυβιταμίνες (42,2%).
Στις πρώτες θέσεις των αθλημάτων με την υψηλότερη εξάπλωση χρήσης ήταν η άρση βαρών (100%) και το τρίαθλο (94,6%) ενώ στις χαμηλότερες ήταν η ιστιοπλοΐα και η σκοποβολή.
Όσον αφορά τους λόγους της λήψης συμπληρωμάτων πρώτη απάντηση ήταν η αύξηση της ενέργειας (21,7%), δεύτερη η ενίσχυση της διατροφής (16,2%) και τρίτη η βελτίωση της αθλητικής απόδοσης (12,9%).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου