17.5.19

Εμπλουτισμένο με νανοφυσαλίδες νερό ....ποτίζει κατά 40% μεγαλύτερη επιφάνεια καλλιέργειας

Μεγαλύτερη επιφάνεια καλλιεργούμενης έκτασης, σε ποσοστό 40%, μπορεί να καλύψει μία σταγόνα νερού εμπλουτισμένη με νανοφυσαλίδες, έναντι αυτής του επιτραπέζιου νερού, τόνισε ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", Ευάγγελος Φάββας, στη διάρκεια σημερινής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με θέμα "Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στη γεωργική παραγωγή".
      Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος αποκάλυψε ότι Έλληνες επιχειρηματίες που λειτουργούν μεγάλες μονάδες με οπωροκηπευτικά, πληροφορήθηκαν για τις δυνατότητες των νανοφυσαλίδων και "βρισκόμαστε σε συζητήσεις, σε πρώιμο στάδιο, προκειμένου να τις εφαρμόσουν στην παραγωγή τους. Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια -πρόσθεσε- μπορεί να είναι εμπορική και διαθέσιμη η εφαρμογή που δουλεύουμε, αλλά νωρίτερα όχι. Θέλουμε να έχουμε τις αδιαμφισβήτες αποδείξεις ότι το νερό εμπλουτισμένο με νανοφυσαλίδες έχει όντως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ήδη δει, σε μικρότερης κλίμακας εκτάσεις. Πρέπει το νερό με τις νανοφυσαλίδες να βρει πεδίο δράσης σε μεγαλύτερη κλίμακα, να γίνουν πιλοτικές εφαρμογές σε μεγάλες εκτάσεις, ώστε να έχουμε τις αδιάσειστες αποδείξεις πριν το κυκλοφορήσουμε επίσημα στην ελληνική αγορά".
     Όπως είπε , "οι επιχειρηματίες ήρθαν σε εμάς και όχι το αντίστροφο κι αυτό σημαίνει ότι το κλίμα αλλάζει και η εφαρμογή της έρευνας στην πράξη δεν απέχει όσο απείχε πριν από ορισμένα χρόνια". Οι ερευνητές στο "Δημόκριτο" αναπτύσσουν ολοένα και πιο καινοτόμα εργαλεία και όπως αποκάλυψε "είναι προ πυλών να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, εμποτισμένες μεμβράνες νανοτεχνολογίας για τη συσκευασία ψαριών "που όταν το προϊόν χαλάει, τότε θα αλλάζει και χρώμα η μεμβράνη, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται ο κίνδυνος πώλησης ακατάλληλου προϊόντος".
    Βάσει των μελετών και πειραμάτων που έχουν γίνει οι νανοφυσαλίδες διαπιστώθηκε ότι αύξησαν κατά 60% το βάρος, σε έξι εβδομάδες, των ψαριών που αναπτύχθηκαν σε εμπλουτισμένο νερό, έναντι αυτών που αναπτύσσονταν σε επιτραπέζιο νερό. Άλλη μελέτη σύμφωνα με τον κ Φάββα έδειξε αύξηση του ρυθμού βλάστησης των τοματών κατά 6-25% ενώ με τη χρήση των νανοφυσαλίδων χρειάζονται "μόλις δέκα λεπτά για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από υδατικά διαλύμματα, έναντι των 10 ωρών, με τη χρήση επιτραπέζιου νερού".
      Μιλώντας για τις νεότερες εξελίξεις, είπε ότι έχει αναπτυχθεί γεννήτρια νανοφυσαλίδων η Agro -NB και τόνισε ότι Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή είναι εξοπλισμένη με συσκευή AgroNano Bubbles. Στην ομιλία του παρέθεσε πεδία εφαρμογής της νανοτεχνολογίας, στην ιατρική, ενέργεια, άμυνα/ασφάλεια, υφάσματα/χρώματα, βιοτεχνολογία και γεωργία τροφίμων, επισημαίνοντας ότι "η νανοτεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτονία και για την κατασκευή έξυπνων υλικών συσκευασίας".
Η συνεργασία...
    Η σημερινή εκδήλωση έγινε από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στο πλαίσιο  ερευνητικού προγράμματος που γίνεται σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το ΤΕΙ Καβάλας. Συμμετείχαν μαθητές της Β' τάξης του Γενικού Λυκείου της Σχολής, σπουδάστρια του Perrotis College και άλλοι από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την οκτάμηνη πειραματική προσπάθεια, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2018, με θέμα την επίδραση της τεχνολογίας εμπλουτισμού νανοφυσαλίδων (ΝΒ) στην ανάπτυξη λαχανοκομικών ειδών και παρουσίασαν σήμερα τα αποτελέσματα.
     Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της τεχνολογίας ΜΝΒ σε: α) διαφορετικά εδαφικά υποστρώματα (γλάστρες) β) σύστημα επιπλεόντων δίσκων γ) υδροπονικό σύστημα σε υπόστρωμα δ) έδαφος υπό κάλυψη (πλαστικό θερμοκήπιο).

Ε.Α.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου