16.5.19

Παρέμβαση της Εύας Καϊλή στην Κομισιόν για τις συντάξεις χηρείας

Από το 2016 κατέθεσε ερώτηση στην Ευρ. Επιτροπή για τις συντάξεις χηρείας, καταγγέλλοντας το νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το 2016

Τον Οκτώβριο του 2018, και μετά από αλλεπάλληλες άκαρπες προσπάθειες των ίδιων των θιγόμενων προς την ηγεσία του Υπουργείου, η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύα Καϊλή κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή για τις συντάξεις χηρείας, καταγγέλλοντας το νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το 2016 ο οποίος μεταξύ άλλων προέβλεπε και κούρεμα των συντάξεων χηρείας από 1/01/2019.
Στην ερώτησή της, μεταξύ άλλων, ρωτά αν συνιστά παραβίαση των Ευρωπαϊκών κριτηρίων ο νόμος 4387/2016 της Ελληνικής Κυβέρνησης και ποια είναι η θέση της Επιτροπής, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, για την επανόρθωση των συντάξεων.
Στην απάντηση της, στις 17/12/2018, η Επίτροπος Απασχόλησης κ Thyssen, ξεκάθαρα αναφέρει: "Ως προς τα ζητήματα της ίσης μεταχείρισης και των διακρίσεων που έθεσε η κ. βουλευτής, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διατάξεις του Χάρτη απευθύνονται στα κράτη μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης "
Και τονίζεται ότι:
"Με βάση αυτή την απάντηση, ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α σε συντονισμένη προσπάθεια συνέχισε να καταγγέλλει τον εμπαιγμό από μέρους της Κυβέρνησης αφού πλέον οι γυναίκες που έχασαν τις συντάξεις τους από τον νόμο Κατρούγκαλου, έχουν στα χέρια τους επίσημη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ξεκάθαρη θέση ότι παραβιάζεται το Δίκαιο της ΕΕ.
Έτσι, από τις 9/4/2019, είχαν ήδη αρχίσει οι πρώτες εκτιμήσεις για αναστολή του κουρέματος και επανόρθωση των επίμαχων διατάξεων, που δείχνουν να απφέρουν καρπούς μετά την ανακοίνωση της Υπουργού Έφης Αχτσιόγλου, για τις αλλαγές στο νόμο τον οποίο η ίδια η Κυβέρνηση ψήφισε, προκειμένου να εναρμονιστεί ως οφείλει στο Ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η Κυβέρνηση λοιπόν επιχαίρεται ότι καταργεί νόμο με περικοπές που η ίδια ψήφισε και αφού διαπίστωσε ότι θα έχει πρόβλημα η εφαρμογή του μετά και την απάντηση κόλαφο της Κομισιόν στην Εύα Καιλή! Όλο αυτό φυσικά εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής κατάργησης επιβλαβών νομοθετικών προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις οποίες οι ίδιοι πρότειναν και υπερψήφισαν, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου