1.5.20

Η διαφορετική Πρωτομαγιά του 2020

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικές εβδομάδες ότι η φετινή Πρωτομαγιά θα ήταν βουβή, διαφορετική από όλες τις προηγούμενες; Λόγω κορωνοϊού όμως όλα έχουν ανατραπεί και όλα κινούνται γύρω από μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που αποκλείουν συγχρωτισμό και αγωνιστικές συναθροίσεις στους δρόμους των πόλεων.
Με τα λόγια αυτά ξεκινά ρεπορτάζ της Ντόυτσε Βέλε. Και έχει δίκιο. Το ίδιο σκηνικό θα ισχύσει και στην Ελλάδα. Ούτε εκθέσεις λουλουδιών και βόλτες στην εξοχή για λουλούδια και στεφάνι, ούτε αγωνιστικές εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.
** Η Πρωτομαγιά είναι υποχρεωτική αργία και αυτό ισχύει και φέτος, αν και έχει ανακοινωθεί η μεταφορά των εορτασμών της για πρώτο Σάββατο μετά την πρώτη άρση των μέτρων της 4ης Μαΐου, δηλαδή στις 9 Μαΐου. Πάντως η ΓΣΕΕ έχει εξαγγέλλει 24ωρη απεργία. 
** Την 1η Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Τότε Μαη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου