4.3.21

Στον δρόμο εν μέσω πανδημίας

Εκατοντάδες πρόσφυγες και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να περνούν τις νύχτες στη Βικτώρια, σε άλλες πλατείες της Αθήνας, αλλά και της Σπάρτης, καθώς λήγουν τα προγράμματα φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία ● Κάποιοι από αυτούς μεταφέρθηκαν στη δομή του Ελαιώνα και στην Αμυγδαλέζα, όπου διαβιούν σε αντίσκηνα Δεκάδες οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων σε όλη την Ελλάδα αναγκάζονται ξανά τις τελευταίες ημέρες να ψάχνουν μέρος για να περάσουν τη νύχτα, καταλήγοντας άλλοι στην πλατεία Βικτωρίας και σε άλλες πλατείες και πάρκα και άλλοι σε σκηνές στους κοινόχρηστους χώρους των ήδη επιβαρυμένων προσφυγικών δομών της Αττικής.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο η πλατεία Βικτωρίας ήταν ξανά γεμάτη με οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων, πολλές με μικρά παιδιά, που κατασκήνωσαν στην πλατεία δίπλα στις βαλίτσες και τις αποσκευές τους.
Στην απόγνωσή τους για την έλλειψη στέγης και προοπτικής προστέθηκε η απελπισία από τη συμπεριφορά της αστυνομίας, που, σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, έκρινε σκόπιμο να κόψει πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού στους άστεγους πρόσφυγες της πλατείας με εμφανή στόχο να τους απομακρύνει από την πλατεία, χωρίς ωστόσο να το καταφέρνει, αφού δεν υπάρχει και πάλι πρόβλεψη για ασφαλή στέγη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 60 πρόσφυγες της πλατείας αναζήτησαν προσωρινή και πρόχειρη λύση στην επιβαρυμένη δομή του Ελαιώνα, σε αυτοσχέδιες σκηνές τοποθετημένες σε κοινόχρηστους χώρους. Ηταν τέτοια η βιασύνη των Αρχών να αδειάσει η πλατεία που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγιναν τα προβλεπόμενα τεστ για τον κορονοϊό σε όσους οδηγήθηκαν στον Ελαιώνα, με αποτέλεσμα να ζουν ημέρες αγωνίας οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι της δομής.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, άλλες 8 οικογένειες μεταφέρθηκαν από την πλατεία Βικτωρίας στην Αμυγδαλέζα, στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης που για την περίσταση μετατράπηκε σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας για λίγες ημέρες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι οικογένειες θα είναι ελεύθερες να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη δομή και ότι θα παραμείνουν εκεί για λίγες ημέρες, μέχρι να εκδοθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Προσωρινή λύση
Σκηνές απόγνωσης έζησαν 45 πρόσφυγες από τους 200 που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από ξενοδοχείο στη Σπάρτη. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, οι 45 έμειναν κυριολεκτικά στον δρόμο, χωρίς να ξέρουν πού να πάνε και κινδύνευσαν να συλληφθούν από την αστυνομία, ύστερα από καταγγελίες για κατάληψη πεζοδρομίου. Την προσωρινή λύση την έδωσε ο Δήμος Σπάρτης, που καταβάλλει το αντίτιμο για τη συνέχιση της φιλοξενίας τους σε ξενοδοχείο για δυο-τρεις μέρες, ενώ παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η τύχη τους μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 900 αναγνωρισμένοι και ευάλωτοι πρόσφυγες παραμένουν σήμερα σε ξενοδοχεία. Πρόκειται για πρόσφυγες που αναγκάστηκαν το καλοκαίρι να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και τα ΚΥΤ των νησιών και δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν την επιδότηση ενοικίου του προγράμματος Helios ούτε μπόρεσαν να μεταφερθούν σε δομές της Αττικής ως άτυποι φιλοξενούμενοι, όπως χιλιάδες άλλοι που εγκαταστάθηκαν σε σκηνές σε κοινόχρηστους χώρους στις δομές στον Ελαιώνα, τον Σχιστό, τον Σκαραμαγκά και στη Μαλακάσα.
Προκειμένου να βρεθεί μια λύση την τελευταία στιγμή, το υπουργείο και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έδωσαν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν προσωρινά για δύο μήνες σε ξενοδοχεία. Αλλά καθώς κλείνουν τα ξενοδοχεία, οι πρόσφυγες αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι ξανά με την προοπτική να μείνουν άστεγοι στον δρόμο, καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει σχέδιο για τη στέγασή τους.
Ενα μικρό μέρος αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα Helios, όσοι είναι τυχεροί. Ενα άλλο μέρος υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθεί ξανά σε σκηνές σε δομές της Αττικής, ενώ το υπουργείο σπεύδει να βγάλει ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να φύγουν για άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τη μόνη λύση που τους απομένει από τη στιγμή που δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα για τη στέγασή τους στην Ελλάδα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου