6.3.21

Τσελέντης -σεισμοί: Για ποια περιοχή «ανησυχούμε» -H Θεσσαλία θα «τρέμει» για μήνες

«Οι μετασεισμοί στην Ελασσόνα θα κρατήσουν για μήνες και σε ένα κτήριο που έχει ήδη υποστεί ζημιές ο κόσμος δεν μπορεί να επιστρέψει, πρέπει να βρεθούν τρόποι», τόνισε ο Άκης Τσελέντης.
Μάλιστα, επανέλαβε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην περιοχή από τη Ναύπακτο μέχρι τη Θήβα, η οποία έχει σωρεύσει ενέργεια.
Χαρακτήρισε υπαρκτή αλλά «πάρα πολύ μικρή» την πιθανότητα για νέα ισχυρή δόνηση και εξήγησε ότι η ανησυχία του αφορά τον άθλιο δομικό ιστό της περιοχής, καθώς η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες και μετά από ορισμένους σεισμούς της τάξης των 5,4 θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ζωές.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν ο σεισμός θα μπορούσε να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, τόνισε ότι είναι ένα υπαρκτό σενάριο και γι’ αυτό τοποθετούνται τα επιστημονικά όργανα για να μελετηθεί η συμπεριφορά των ρηγμάτων.
Εξήγησε ότι ενεργοποίηση ρηγμάτων μπορεί να υπάρξει και σε μεγάλες αποστάσεις φέροντας (ο σεισμός Κοζάνης – Γρεβενών είχε προκαλέσει το σεισμό στο Αίγιο) αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν δει οι επιστήμονες κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ μιλώντας στον ΣΚΑΙ στηλίτευσε ιδιαίτερα τη φημολογία πως επίκειται τεράστιος σεισμός στην περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για απίθανες ιστορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου