9.11.09

«Ανατολική χάραξη για τον Καϊάφα…» !!!


Υπέρ της αναγκαιότητας κατασκευής του Βορειοδυτικού Άξονα Πελοποννήσου, με ανασχεδιασμό και συγκεκριμένα ανατολική χάραξη στην περιοχή του Καϊάφα και των παραλιακών οικισμών, τάσσεται ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως, κάτι που τόνισε και κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο «Παρά Θιν Αλός» στη Ζαχάρω, παρουσία τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως καλώντας το ΥΠΕΧΩΔΕ για ανασχεδιασμό του έργου στο τμήμα αυτό, αποτέλεσαν την αφορμή για τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση, η οποία για μια ακόμα φορά βρήκε ενωμένους τους κατοίκους που δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την επίτευξη του στόχου της ανατολικότερης χάραξης. Κι αυτό γιατί μπορεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «σώζει» τον Κάϊάφα αλλά θα πρέπει να παρακολουθηθεί από κοντά και η διαδικασία του ανασχεδιασμού, όπως τονίστηκε.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αριστείδης Αβραμόπουλος, μέλος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως, ο οποίος μίλησε για την διετή προσπάθεια των μελών του συλλόγου με στόχο την προστασία της περιοχής του Καϊάφα και την αποτροπή της διέλευσης του αυτοκινητόδρομου από το οικοσύστημα που αποτελεί στοιχείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εξάλλου, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» της Κυριακής στο οποίο οι Νομάρχες Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, εκφράζουν την ανησυχία τους για την ολοκλήρωση του έργου, ο κ.Αβραμόπουλος σχολίασε ότι δεν χρειάζεται καμία «συμμαχία» για το θέμα αυτό, αντίθετα τόνισε ότι θα πρέπει ο κ.Καφύρας να αξιοποιήσει την πολύ καλή σχέση που έχει με το κυβερνών κόμμα και να κάνει πιο έντονες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ανατολικότερη χάραξη.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «τίποτε δεν έχει τελειώσει» και θα πρέπει να βρίσκονται όλα τα μέλη σε εγρήγορση και σε συνεργασία με τον σύλλογο, μέχρι να επιτευχθεί η ανατολικότερη χάραξη.
Οι ενέργειες
Στις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Σύλλογος από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι και σήμερα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Κώστας Αγραπιδάς, αφού πρώτα καλωσόρισε τους παριστάμενους και εξήγησε τους λόγους απουσίας των Βουλευτών που είχαν κληθεί. Ωστόσο, οι κ.κ Κατρίνης, Κουτσούκος και Κοντογιάννης είχαν αποστείλει επιστολές στις οποίες εξέφραζαν την στήριξη στην προσπάθεια του συλλόγου ενώ τον δεύτερο εκπροσώπησε και ο Δ/ντης του Πολιτικού του Γραφείου Γιώργος Καραστέργιου. Τη διαδικασία παρακολούθησαν ο Βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Σοφία Κολλαϊτη, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ζαχάρως Θοδωρής Παπακυριακόπουλος και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.
Ο κ.Αγραπιδάς, χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «μεγάλη επιτυχία» των κατοίκων της Ζαχάρως, από το υστέρημα των οποίων καλύφθηκαν και όλες οι οικονομικές απαιτήσεις αυτής της διετούς προσπάθειας.
Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό των τελευταίων δυο χρόνων, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Σύλλογος για να αποτρέψει τη δίοδο του αυτοκινητόδρομου από τον Καϊάφα και τους παραλιακούς οικισμούς της ευρύτερης περιοχής της Ζαχάρως, κατέληξε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 29ης Οκτωβρίου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η επιχειρηματολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ανεπαρκής, ελλιπής και αναιτιολόγητη. Κάνει αποδεκτά τα επιχειρήματα και τις αιτιάσεις του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως και εκδίδει αιτιολογημένη γνώμη, με την οποία θεωρεί ουσιαστικά ότι η Ελληνική Δημοκρατία παραβίασε τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και την καλεί να προσαρμοστεί στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και να κάνει ανασχεδιασμό του έργου.

Επιβάλλεται δηλαδή να γίνει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, νέα χάραξη και εξέταση της εναλλακτικής λύσης εκτός του Καϊάφα και των παραλιακών οικισμών του Δήμου Ζαχάρως», εξήγησε ο κ.Αγραπιδάς, τονίζοντας ότι θα γίνουν νέες διαβουλεύσεις με τις δημόσιες αρχές στις οποίες ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως θα συμμετάσχει, αφού έχει ήδη στα χέρια του γεωλογικές μελέτες, χάρτη εναλλακτικών διαδρομών και τεκμηριωμένες προτάσεις για την επιλογή της ανατολικής χάραξης, τα οποία μάλιστα έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τέλος, ο κ.Αγραπιδάς, διαβεβαίωσε ότι βάσει της παραπάνω απόφασης, το έργο στο τμήμα Πύργος – Τσακώνα δεν θα χρηματοδοτηθεί, αν δεν τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος δεν θα βάλει την υπογραφή του στην καταστροφή της περιοχής, για την οποία έχει ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά.
Οι τοποθετήσεις.
Ο Αντινομάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς ήταν ο πρώτος που τοποθετήθηκε, εξηγώντας ποιες ακριβώς ήταν οι ενέργειες της Ν.Α για το θέμα του αυτοκινητόδρομου – τόσο επί Νομαρχίας Τάκη Δημητρουλόπουλου όσο και επί Χαράλαμπου Καφύρα – χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την φραστική επίθεση του κ.Αβραμόπουλου προς τον Νομάρχη Ηλείας κ.Καφύρα με τον προτελευταίο να επισημαίνει ότι η Ηλεία δε χρειάζεται κανένα «μέτωπο» με τους όμορους Νομούς για το θέμα της χάραξης.
Ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως Μένης Κριτσέλης, αφού αρχικά ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σημαντικό «δώρο» για τον Καϊάφα με την απόφασή του αυτή, κάλεσε τους συμμετέχοντες να μην δημιουργούν εντάσεις αφού ήδη υπάρχει θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό, ενώ για μια ακόμα φορά, υπενθύμισε ότι δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι για τις πυρκαγιές του 2007 και δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες.
Για διπλή νίκη, σε πολιτικό και σε νομικό επίπεδο, του Συλλόγου, έκανε λόγο ο Γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ και Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιάννης Αργυρόπουλος. Δήλωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια του συλλόγου ο Νομάρχης και όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι σύμμαχοι και αρωγοί και κάλεσε φορείς και κατοίκους να παραμείνουν ενωμένοι και να μη βρίσκουν λόγους και επιχειρήματα που θα μπορούσαν να «ακυρώσουν» την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Τοποθετήθηκαν επίσης ο πρώην πρόεδρος Γιαννιτσοχωρίου Γιακουμής Γιακουμόπουλος καλώντας όλους να μην επαναπαυτούν στην απόφαση της Ε.Ε αλλά να συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στο σύλλογο και μαζί να συνεχίσουν την προσπάθεια για ανατολικότερη χάραξη, όπως και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλονερητών Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, σημειώνοντας ότι και οι κάτοικοι της περιοχής που εκπροσωπεί, επιμένουν στην ανατολική χάραξη ενώ εξήγησε πως «…δεν αντιδρά κανείς για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου αλλά κάθε ενεργός πολίτης ζητά αυτό να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των πολιτών».
Η ενημερωτική εκδήλωση έκλεισε με την τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζαχάρως Γιώργου Μπούσπουρα ο οποίος διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει το έργο λόγο κόστους, όπως επικαλούνται κάποιοι, ενημερώνοντας μάλιστα για τον τρόπο της χρηματοδότησης.
ΠΑΤΡΙΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου