25.12.09

Βηθλεέμ – Κοσμοπλημμύρα από τους χριστιανούς


Χιλιάδες Χριστιανοί συρρέουν στη Βηθλεέμ από όλο τον Πλανήτη, για να γιορτάσουν τη Γέννηση. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και το εορταστικό κλίμα "σκιάζεται" από το τσιμεντένιο τείχος που περικλείει την ιερή πόλη, ενώ ακόμη και οι θρησκευτικές πομπές χρειάζεται να σταματούν στα φυλάκια ασφαλείας των Ισραηλινών.
"Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα με φώτα, στολισμούς και χαρά, όμως από αυτή τη μικρή πόλη της αγάπης και της ειρήνης, την πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, λείπει η ειρήνη που της αξίζει" δήλωσε ο δήμαρχος της Βηθλεέμ Βίκτορ Μπατάρσεχ....

Την άποψή αυτή συμμερίζεται ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στους Ιερούς Τόπους. "Αυτό που περισσότερο επιθυμούμε και ελπίζουμε δεν έρχεται. Θέλουμε ειρήνη" δήλωσε ο Λατίνος Πατριάρχης Φουντ Τβαλ μετά την πραγματοποίηση της ιερής πομπής από την Ιερουσαλήμ στη Βηθλεέμ και το πέρασμα από τα ισραηλινά φυλάκια.
Σε μήνυμα που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για να υπενθυμίσει στον κόσμο την ύπαρξη του τείχους, αναφέρει ότι αυτό συμβολίζει τα "Χριστούγεννα χωρίς ελπίδα" για την αρχαία πόλη, όπου η καθημερινή ζωή κατακερματίζεται και ασφυκτιά από την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία γύρω της.
"Για πρώτη φορά στη διάρκεια 2.000 χρόνων Χριστιανισμού, η Βηθλεέμ και η Ιερουσαλήμ θα είναι αποχωρισμένες, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ισραηλινού τείχους στη βόρεια πλευρά της πόλης της Βηθλεέμ", επισημαίνει η ανακοίνωση της ΟΑΠ.
Το τείχος έχει ύψος οκτώ μέτρων και κλείνει την πόλη από τρεις πλευρές, χωρίζοντας την από την Ιερουσαλήμ. Είναι μέρος του τσιμεντένιου τείχους που κλείνει όλη τη Δυτική Όχθη και που ξεκίνησε να χτίζεται το 2000, όταν ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα.
Η προσέλευση που αναμένεται για τα Χριστούγεννα είναι 15.000 άνθρωποι, ενώ φέτος η Βηθλεέμ υπολογίζεται ότι έχει δεχθεί πάνω από 1,6 εκατομμύρια τουρίστες. Το 2008, η ιερή πόλη είχε δεχθεί ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου