21.12.09

Χωρίς οδοντιατρική περίθαλψη μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού


Χωρίς πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη είναι μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν οδοντιατρικές εργασίες, ενώ το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ στις υπηρεσίες των οδοντιάτρων θα επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες καθώς θα ανεβάσει το κόστος της περίθαλψης. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της διοίκησης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης...

Την αντίθεσή της στην επιβολή ΦΠΑ στις οδοντιατρικές υπηρεσίες εξέφρασε η διοίκηση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι ο φόρος αυτός μετακυλίεται στους ασθενείς αυξάνοντας κατά 19% το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών. «Το 80% των παρεχόμενων οδοντιατρικών υπηρεσιών παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της οργάνωσης του συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα αυτή η αύξηση να επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Δεβλιώτης.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι αγρότες, οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καλύπτονται από τα ταμεία τους για οδοντιατρική περίθαλψη ενώ το ΙΚΑ καλύπτει πλημμελώς και το Δημόσιο έχει καθηλώσει τα τιμολόγια αμοιβής οδοντιάτρων στις τιμές του 1980. «Η Πολιτεία θα μπορούσε με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων των ασφαλιστικών ταμείων σε πραγματικά μεγέθη, που θα οδηγούσε στη σύναψη συμβάσεων, να επιτύχει και την πάταξη της οποιασδήποτε έστω υπόνοιας φοροδιαφυγής, αφού μέσω των συμβάσεων κανένα ποσό δεν μπορεί να αποκρυφτεί, αλλά και να βελτιώσει την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης» πρόσθεσε ο κ Δεβλιώτης.
Η διοίκηση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξέφρασε ακόμη την αντίθεσή της στην παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών από κεφαλαιουχικές εταιρείες που δεν απαρτίζονται από οδοντιάτρους. «Θεωρούμε ότι μία τέτοια νομοθέτηση οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση της ιδιωτικής υγείας, καθώς θα αντιμετωπίζεται πλέον με αμιγώς επιχειρηματικούς όρους. Δεν είμαστε αρνητικοί στη λειτουργία εταιρειών οδοντιατρικής περίθαλψης, θέτουμε, όμως, ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατοχή της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου από οδοντιάτρους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, οι ασθενείς δεν γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπικών προθέσεων ενώ ενδεχομένως προσφέρεται και η δυνατότητα για εκσυγχρονισμό των υποδομών των φορέων παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών» ανέφερε ο κ Δεβλιώτης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου