21.12.09

Δημήτρης Κουσελάς: Χωρίς τη στήριξη της Περιφέρειας και του αγροτικού κόσμου δεν νοείται οικονομική ανάπτυξη.


Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του Σχεδίου Προϋπολογισμού για το 2010, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα :
« Ακούσαμε με πραγματικό ενδιαφέρον τον εισηγητή της ΝΔ αλλά και άλλα στελέχη της να ανακαλύπτουν όψιμα τα προβλήματα που δημιούργησαν στην οικονομία και την κοινωνία οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Αντί όμως να ζητήσουν ταπεινά συγνώμη από τον ελληνικό λαό, καταφεύγουν σε αυθαίρετους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και με αποδράσεις στο παρελθόν επιχειρούν να αποδείξουν τι; Ότι την σημερινή πρωτόγνωρη κρίση τη δημιουργήσαμε εμείς σε 50 ημέρες; Αυτό ισχυρίζεστε κύριοι της ΝΔ;
Ή αποδέχεστε ότι τα περί θωρακισμένης οικονομίας που μας έλεγες ο κ. Αλογοσκούφης το 2007 ήταν «φύκια και μεταξωτές κορδέλες»; Γιατί είναι αδιανόητο να εγκαταλείπετε τη χώρα αφήνοντας πίσω σας «κομμάτια και θρύψαλα» και να έρχεστε σήμερα να μας ζητάτε και τα ρέστα...

Τα βασικά στοιχήματα του Προϋπολογισμού του 2010 είναι τρία :
Το πρώτο, να διασφαλίσει μια ισορροπία παρεμβάσεων νοικοκυρέματος και ποιοτικής επανεξέτασης στα δημόσια έσοδα και στις δαπάνες, χωρίς να τορπιλίσει την αναγκαία ανάκαμψη της οικονομίας, σε μια χρονιά που ενώ οι άλλες χώρες Ε.Ε. θα βγαίνουν από την ύφεση, εμείς θα είμαστε ακόμα σε στασιμότητα.
Το δεύτερο, να νοικοκυρέψει τις δαπάνες, περικόπτοντας τις καταναλωτικές σπατάλες, για να δρομολογήσει την ανάταξη της οικονομίας, να προστατεύσει τους ευάλωτους και να πετύχει μια πιο αποτελεσματική κατανομή δαπανών, υλοποιώντας βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης: λιγότερα στα εξοπλιστικά, περισσότερα στην Παιδεία και την Υγεία. Λιγότερες καταναλωτικές δαπάνες, περισσότερες και καλύτερες δημόσιες επενδύσεις. Νοικοκύρεμα για τους ασφαλιστικούς φορείς –όπου οι σπατάλες για φάρμακα και η εισφοροδιαφυγή κάνουν πάρτι-, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις στην περιφέρεια, στην ανάπτυξη, στις υποδομές.Το τρίτο στοίχημα είναι να απεικονίσουμε ρεαλιστικά και, επιτέλους, με ειλικρίνεια την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση, τις δυνατότητες και τους στόχους της χώρας μας, χωρίς αλχημείες και μαγειρευμένα στοιχεία. Στοιχεία που χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν στην επιχειρηματολογία τους οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, για να δικαιολογήσουν την κατάσταση που παρέδωσαν. Δυστυχώς τις αλχημείες δεν τις διαπιστώσαμε μόνο εμείς, τις διαπίστωσε και η Ε.Ε. με αποτέλεσμα να γίνουμε το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για εμένα, όμως, το σημαντικότερο στοίχημα βρίσκεται στην πλευρά των εσόδων. Αυτό το λέω, γιατί τα δημόσια έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με το μέσο ευρωπαϊκό. Σε μια χώρα, όπου η παραοικονομία ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ και η φοροδιαφυγή τα 30 δισ. ευρώ ετησίως, δεν μπορεί να κλείνεις τα μάτια και να μιλάς για «θεραπείες σοκ» στην περικοπή των δαπανών. Κατά τη γνώμη μου, τέτοιες αλλαγές και τέτοιου είδους περικοπές θα είχαν ως αποτέλεσμα «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά» και να βυθίσουμε τη χώρα στην ύφεση ακολουθώντας μια τέτοια πολιτική, συρρικνώνοντας και το ήδη ελλιπές κοινωνικό μας κράτος.
Γι΄ αυτό, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ζάππειο διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Δεν υιοθέτησε τις συνταγές που θα ικανοποιούσαν πιο εύκολα τις αγορές, αλλά θα κόστιζαν στους αδύναμους και στους μικρομεσαίους, που άλλωστε δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Επέλεξε να βάλουμε βαθειά το μαχαίρι στα πραγματικά προβλήματα που μας κρατάνε πίσω : Στη διαφθορά, την ανομία, την παραοικονομία, την φοροδιαφυγή, το παραγωγικό έλλειμμα.

Με την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα της περιφέρειας. Δεν νοείται και δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς ανάπτυξη της περιφέρειας.
Οι αγρότες μας και ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί, περνούν μια πολύ δύσκολη χρονιά με τις τιμές του λαδιού να έχουν κατρακυλήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά στα 2 ευρώ και χρειάζονται πραγματική στήριξη για να επιβιώσουν. Να περάσουν σε ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα και σε πρότυπα πράσινης ανάπτυξης. Να υπάρξει έλεγχος στις αγορές, χτύπημα των καρτέλ και μείωση της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού-καταναλωτή. Οι μικρομεσαίοι ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας, ο τουριστικός τομέας έχει πληγεί και οι ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους απουσιάζουν.
Τι θα κάνουμε με τους νέους αγρότες, με τα νέα παιδιά που θέλουν να μείνουν στον τόπο μας και να γίνουν πραγματικοί επαγγελματίες αγρότες ; Το τονίζω αυτό γιατί η ΝΔ ενέκρινε για ψηφοθηρικούς λόγους 8.500 προγράμματα για τους νέους αγρότες, ενώ τα διαθέσιμα χρήματα έφταναν μόνο για 3.000 !
Τι θα κάνουμε με τα εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου, που τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στις υπόλοιπες Περιφέρειες, περιμένουν μήνες τώρα, αφού η απελθούσα κυβέρνηση τα είχε εγκαταλείψει ; Σας ζητώ, κύριε Υπουργέ, να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα για να βάλουμε την Περιφέρεια στο δρόμο της ανάπτυξης.
Στο κλείσιμο της αγόρευσής του, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι «ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσει η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να διεκδικήσει το καλύτερο μέλλον που χρειάζεται και της αξίζει. Γι΄ αυτό», κατέληξε, «η στήριξη και η επιτυχής εκτέλεσή του είναι καθοριστικές για το μέλλον όλων μας.»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου