28.3.10

Προεδρικό Μέγαρο – Άνοιξε για πρώτη φορά ο κήπος του για το κοινό

Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2010 άνοιξε για πρώτη φορά ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου για το κοινό, μετά από απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Δεκάδες πολίτες, κάθε ηλικίας, τον επισκέφτηκαν.
Ο κήπος θα είναι ανοικτός κάθε Κυριακή (εκτός από αργίες), από τις 10.00 έως τις 14.00. Η προσέλευση θα είναι ελεύθερη και η είσοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Βασ. Γεωργίου Β΄ 2. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας, ενώ θα απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Για ομαδικές επισκέψεις (σχολεία, σύλλογοι κ.λ.π.) θα προηγείται επικοινωνία στα τηλέφωνα: 210-72 83 289 και 210-72 24 939.
Ο κήπος απλώνεται σε μια έκταση περίπου 25 στρεμμάτων. Στα μέσα του 19ου αιώνα τον χώρο καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των βασιλικών ανακτόρων (σημερινή Βουλή), αφού το έδαφος ήταν ιδιαίτερα εύφορο.
Η φυτολογική σύνθεση είναι αρκετά πλούσια. Περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων, αναρριχώμενων φυτών κ.ά. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι σπάνια, ενώ πολλά από τα δέντρα -π.χ. αριές και κυπαρίσσια- ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής.
Ο κήπος ακολουθεί ένα σχετικά αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο γαλλικού ρυθμού, με συμμετρικά παρτέρια χλόης και νησίδες εποχικών ανθοφόρων φυτών. Την αυστηρότητα μετριάζουν αιωνόβια πλατάνια, φιλύρες, φοίνικες και κυπαρίσσια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου