30.3.10

Στον Εισαγγελέα Βενζινάς γιατί αρνήθηκε τον έλεγχο από κλιμάκιο της ΔΕΔΑΚ

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προς ποινική αξιολόγηση, διαβίβασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, την υπηρεσιακή έκθεση συμβάντων που συνέταξε το αρμόδιο Κλιμάκιο Ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου (ΔΕΔΑΚ), ύστερα από έλεγχο που διενήργησε, στις 24 Μαρτίου 2010, σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί της λεωφόρου Μεσογείων, κατ΄ εφαρμογή της κείμενης Νομοθεσίας...
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τον επιτόπιο έλεγχο δείγματος πετρελαίου κίνησης, διαπιστώθηκε περιεκτικότητα σε θείο ύψους 661 ppm, με επιτρεπόμενο ανώτατο όριο τα 10 ppm. Από την έναρξη του ελέγχου, υπήρξε έλλειψη συνεργασίας από τους υπαλλήλους του πρατηρίου, οι οποίοι αρχικώς έκλεισαν την είσοδο και εν συνεχεία ισχυρίστηκαν ότι οι δεξαμενές καυσίμων ήταν άδειες και δεν υπήρχε σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής καυσίμων.
Ακολούθως, υπήρξε προσπάθεια παρακώλυσης των ελεγκτών στην άσκηση των καθηκόντων τους από τον πρατηριούχο, ο οποίος δεν δίστασε να τους καθυβρίσει, αλλά και να χειροδικήσει εις βάρος ελεγκτή. Μάλιστα, επέτρεψε σε βυτιοφόρο να παραδώσει πετρέλαιο κίνησης, σε μια προσπάθεια να προβεί σε παράνομη πρόσμιξη νέου καυσίμου στη δεξαμενή δειγματοληψίας.
Μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας, το Κλιμάκιο της ΔΕΔΑΚ προέβη σε νέα ανάλυση του καυσίμου -όπως είχε διαμορφωθεί μετά την ανάμειξή του με το παραληφθέν νέο φορτίο- και διαπιστώθηκε εκ νέου μη κανονικό δείγμα. Τα ληφθέντα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προς έκδοση τελικών αποτελεσμάτων. Σημειώνεται ότι, το βυτιοφόρο που τροφοδότησε με πετρέλαιο κίνησης (3.000 λίτρα) το πρατήριο, παρέδωσε και 20.000 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, ποσότητα που δεν δικαιολογείται αφού το πρατήριο -σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του- διαθέτει μία μόνο δεξαμενή χωρητικότητας 7.000 λίτρων.
Το υπουργείο δηλώνει αποφασισμένο ''στο πλαίσιο της αυστηρής τήρησης των νομίμων διαδικασιών, προς διαφύλαξη της νομιμότητας και διασφάλιση των δικαιωμάτων τόσο των ελεγχομένων όσο και των ελεγκτών και των καταναλωτών, να επιβάλλει την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων και να συμβάλλει στον έλεγχο της παραβατικότητας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διοικητικές και Δικαστικές αρχές''.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου