3.4.10

Αντωνία Μπούζα – Κυβερνητικές αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την επιχειρηματικότητα στον Τουριστικό τομέα

Η οικονομική κρίση , επόμενο είναι να διαφοροποιήσει τις προτεραιότητες όλων μας ,να περιορίσει πολλά από τα περιττά και μη αναγκαία και να υπάρξει διάχυση της δίκαιης φορολόγησης. 'Ολες αυτές οι κινήσεις όμως με τις οποίες συμφωνούμε, πρέπει να στοχεύουν και στην ανάπτυξη.
Καίριο πλήγμα στην όποια ανάπτυξη και ασφυξία εκτός από όλες τις άλλες επιχειρήσεις ,θα επιφέρει και στις τουριστικές, η παρακράτηση φόρου 8%,που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για την «Αποκατάσταση Φορολογικής Δικαιοσύνης και την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής».
Τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ιδίως οι επιχειρηματίες είναι μεγάλες και η αναιμική ρευστότητα περιπλέκει τα πράγματα ,οι ιθύνοντες σκέφτηκαν αντί να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις για να υπάρξει έστω υποτυπώδης ανάπτυξη για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, καλούν τις βιώσιμες επιχειρήσεις να «παρέχουν» ατόκως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ένα σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους στο Κράτος, αντί να το χρησιμοποιήσουν για επενδύσεις.
Αυτό θα έχει επιπτώσεις στις Ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις , διότι όταν θα πρέπει να αποδίδεται το 8% ,είναι σίγουρο ότι αυτές θα περιθωριοποιηθούν, διότι χάνουν πλέον την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων του εξωτερικού οι οποίες αντίθετα ,στις απευθείας συναλλαγές τους, δεν έχουν τέτοια υποχρέωση.
Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό, είναι φανερό πως τα ελληνικά ξενοδοχεία θα σταματήσουν να συνεργάζονται με τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία ώστε να αποφύγουν την απόδοση του 8%, με αποτέλεσμα αυτά να οδηγηθούν σε κλείσιμο ,με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται .
Η Κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει επιτέλους, πως επιδιωκόμενος στόχος της πρέπει είναι το συμμάζεμα των οικονομικών μας και η δίκαιη φορολόγηση και όχι η εξόντωση επιχειρηματικών κλάδων , όπως είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις ,διότι αναρωτιέμαι εκτός από τον τουρισμό, που αλλού βασίζουμε τις ελπίδες μας σαν Χώρα για να ανακάμψουμε από αυτή την πρωτοφανή κρίση?.
Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή, να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργείται και να ανακληθεί το μέτρο, αν πράγματι επιθυμούμε την ανάπτυξη και αναζητούμε λύσεις διεξόδου από την κρίση, στην οποία οδηγηθήκαμε , από επιπόλαιες , λανθασμένες και σπάταλες κομματικές πρακτικές, Κυβερνήσεων περασμένων δεκαετιών.
Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Νομαρχιακή Σύμβουλος-Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.
Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου