3.8.11

To ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» την ανωνυμία στα blogs όταν έγινε κυβέρνηση

Με αφορμή την προαναγγελία των μέτρων κατά της ανωνυμίας των blogs (ιστολογίων) από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαιωάννου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η «αντίδραση» του αντιπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ, εν έτει 2006, κατά την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή για την «απόλυτη λογοκρισία», εξαιτίας της σύλληψης του blogger Αντώνη Τσιπρόπουλου, διαχειριστή του ιστολογίου blogme.gr.
To ΠΑΣΟΚ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τότε, υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, είχε εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ηλεκτρονική λογοκρισία» την ώρα που στην Ελλάδα λάμβανε χώρα το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διακυβέρνηση στο Διαδίκτυο.
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που καταδικάζει τη δίωξη Τσιπρόπουλου: «Την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε στο πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Διακυβέρνηση στο Διαδίκτυο, για την ελευθερία που (θα έπρεπε να) προάγει το Ίντερνετ, η χώρα μας ζούσε ένα ακόμη κρούσμα ηλεκτρονικής λογοκρισίας. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε και φυλάκισε τον κ. Αντώνη Τσιπρόπουλο, υπεύθυνο μιας ιστοσελίδας συλλογής πληροφοριών, προφανώς μη μπορώντας ή μη θέλοντας να ξεχωρίσει ανάμεσα στον υπεύθυνο ενός δημοσιεύματος και σε αυτόν που απλώς καταλογραφεί πληροφορίες. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την παραβίαση της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο και επισημαίνει ότι, τελικά δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας στο πεδίο αυτό ταξινομείται στην ίδια κατηγορία με το Ιράκ και το Ιράν».
Παράλληλα με τα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, είναι ενδεικτικό άρθρο της Κάτιας Μακρή στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» που στηλίτευε την κυβέρνηση Καραμανλή τονίζοντας ότι «το γύρο του κόσμου έκανε μια πρωτοφανής υπόθεση ηλεκτρονικής λογοκρισίας στη χώρα μας» την οποία ανακάλυψε «για κακή τύχη του πρωθυπουργού, ο φανατικός του διαδικτύου Γιώργος Παπανδρέου»!
Τα χρόνια πέρασαν, το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου αλλά μάλλον το ζήτημα της ελευθερίας στο Διαδίκτυο διαμορφώνεται ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες, αφού αυτή τη στιγμή η ανωνυμία των blog «απειλείται» από τους ανθρώπους που κατηγορούσαν τους προκατόχους τους για λογοκρισία και καταστρατήγηση της ελευθερίας στον κυβερνοχώρο!
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Παπανδρέου, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, εξήγγειλε χθες νέα νομοθετικά μέτρα για την λειτουργία των blog προς την κατεύθυνση της ταυτοποίησης των διαχειριστών, αλλά και την άρση του απορρήτου για περισσότερα εγκλήματα απ' όσα επιτρέπει ο νόμος, κατά την εμφάνισή του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Βαγγέλης Βιτζηλαίος - newpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου