Την ενοποίηση πέντε ασφαλιστικών ταμείων και τη δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων προωθεί με νέο νόμο το υπουργείο Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που ανέδειξαν πρόβλημα βιωσιμότητας στο σύνολο σχεδόν των φορέων που παρέχουν επικουρική ασφάλιση.
Το μέτρο ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνης, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους και τόνισε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, όλα τα επικουρικά ταμεία, το ένα μετά το άλλο, θα οδηγηθούν σε βάθος χρόνου σε αναστολή πληρωμών.Πρόκειται για τα επικουρικά Ταμεία του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), των τραπεζών (ΕΤΑΤ), των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).
Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 20% και σε 15% μεσοσταθμικά, ενώ οι μεγαλύτερες περικοπές θα γίνουν στα ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν αθροιστικά μεγάλα ελλείμματα και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα το οποίο, σύμφωνα με τις μελέτες, δεν θα μπορεί να καταβάλει συντάξεις μετά το 2018, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης στις επικουρικές που χορηγεί φθάνει το 67%. Δεν θα υπάρξουν πάντως μειώσεις για επικουρικές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης κάτω του 20%.
Ο κ.Κουτρουμάνης τόνισε ότι η επόμενη διετία θα είναι «εφιαλτική» και ανέφερε ότι ενώ τα επικουρικά ταμεία δεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στις δαπάνες, έχουν μεγάλα ελλείμματα λόγω του υψηλού ποσοστού αναπλήρωσης. Το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ είναι κάτω από 150 ευρώ, αλλά η μέση επικουρική σύνταξη είναι περί τα 250 ευρώ με 16 χρόνια ασφάλισης.
Τα επικουρικά ταμεία παρέχουν συντάξεις σε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους και το συνολικά ταμειακά τους ελλείμματα είναι 850 εκατ. ευρώ. Μόνο το έλλειμμα του επικουρικού του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) φθάνει στα 650 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ενοποίηση αποτελεί υποχρέωση και θέση ευθύνης προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων με χρονικό ορίζοντα το 2060.
Ο κ.Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι με την ενοποίηση δημιουργείται μια στέρεα και ευρύτερη βάση. Η ενοποίηση, που θα είναι λειτουργική και εγγυητική, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εισφορών και των περιουσιακών στοιχείων. Οι περικοπές θα γίνουν πριν από την ενοποίηση, ενώ, έχει ήδη ζητηθεί από τις διοικήσεις των ταμείων να απαντήσουν εάν αποδέχονται την ενοποίηση και να προτείνουν το ύψος των μειώσεων.
Τα ταμεία έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν την ένταξή τους στο νέο ασφαλιστικό οργανισμό «μαμούθ», όμως στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αναλάβουν με δική τους ευθύνη την καταβολή των παροχών στους ασφαλισμένους χωρίς να προσδοκούν ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση μελετά ρύθμιση για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 2001 οπότε και υπάρχουν μηχανογραφημένα στοιχεία. Η ρύθμιση θα προβλέπει την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος για την επικουρική ασφάλιση σε ανταποδοτική και όχι καθαρά κεφαλαιοποιητική βάση και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα γενικότερα δεδομένα της οικονομίας.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είναι αναγκαία η καταβολή της 6ης δόσης προκειμένου να μπορέσουν τα ταμεία να ανταποκριθούν στην πληρωμή των συντάξεων και του δώρου των γιορτών. Προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των ταμείων απαιτείται το ποσό των 1,5 δισ., που είναι αδύνατο να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Ο κ. Κουτρουμάνης πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
ΤΑ ΝΕΑ