23.2.12

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - Με το '' Βλέμμα στην αρχαία Μεσσήνη'' !!

Με το βλέμμα στραμμένο στην «Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και μετά» το Megaron Plus φιλοξενεί στις 28 Φεβρουαρίου τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και υπεύθυνο ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρο Θέμελη.
Η διάλεξη του διακεκριμένου πανεπιστημιακού θα εστιάσει στην Αρχαία Μεσσήνη, μιας από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, που έχει ακόμη πολλά να προσφέρει.
Η Μεσσήνη δεν διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές και κατοικίες και ταφικά μνημεία. Διαθέτει, εκτός των άλλων, το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα κατ' εξοχήν μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον, που συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια των Δελφών και τη χαμηλή παραποτάμια γαλήνη της Ολυμπίας, με τον δεσπόζοντα γυμνό ασβεστολιθικό όγκο της Ιθώμης, και την χαμηλή εύφορη κοιλάδα γύρω από την αρχαία πόλη.
Η αρχαιολογική ανασκαφή της περιοχής ξεκίνησε συστηματικά το 1895 με τον Σάμιο αρχαιολόγο και μετέπειτα πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη. Oι ανασκαφές συνεχίστηκαν το 1909 και το 1925 από τον Γεώργιο Οικονόμου και αργότερα ανέλαβε ο Σουηδός N. Valmin, για να πάρει τη «σκυτάλη» το 1957 ο τότε γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος, που εργάστηκε ως το 1974. Με τις ανασκαφές του ίδιου και των προκατόχων του ήλθε στο φως το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού συγκροτήματος του Ασκληπιείου.
Tο 1986 ήταν η χρονιά, που ανέλαβε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, τη διεύθυνση των ανασκαφών της αρχαίας Μεσσήνης, με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων, οι οποίες συνεχίζονται ως σήμερα. Μέσα από τις εργασίες αυτές ήρθαν στο φως όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Σεβαστού (155-160 μ.X).
Για τη σπουδαιότητα όλων αυτών και κυρίως τους τρόπους διατήρησης, ανάδειξης και προστασίας της αρχαιολογικής περιοχής, θα μιλήσει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης στη διάλεξη του, στο Megaron Plus, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Σωματείο Διάζωμα, που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου
Ο Πέτρος Θέμελης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936 και είναι γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και το 1972, απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μονάχου με θέμα διατριβής Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία» (Frühgriechische Grabbauten).
Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη έλαβε μέρος σε ανασκαφές στη Δυτική Μακεδονία, κυρίως στην Πέλλα και το ανάκτορο της Βεργίνας ως επιστημονικός βοηθός των Εφόρων Αρχαιοτήτων Χαράλαμπου Μακαρόνα, Φώτη Πέτσα και Μανόλη Ανδρόνικου.
Μεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Hλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από το 1977 έως το 1980 διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών.
Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε όλες τις παραπάνω περιοχές όπου υπηρέτησε. Από το 1980 ως το 1984 ήταν προϊστάμενος της νεοσύστατης Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας για ολόκληρη την Ελλάδα με έδρα την Αθήνα.
Tο 1984 εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπου δίδαξε μέχρι το 2003.
Μεταξύ άλλων ο Πέτρος Θέμελης έχει δημοσιεύσει έξι μονογραφίες, περισσότερες από διακόσιες επιστημονικές πραγματείες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς χώρων και μουσείων, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και μεταφράσεις από τα Γερμανικά στα Ελληνικά.
Πληροφορίες: Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ), Megaron Plus, www.megaron.gr , αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. εισιτηρίων: 210 7282333.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου