26.5.12

ΑΛΛΑΓΗ Πλεύσης από Τσίπρα -Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν !

Φρένο στο «λεφτά υπάρχουν» και τις ανεδαφικές προτάσεις για κατώτατο μισθό στα 1.300 ευρώ φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του επεξεργάζονται εκ νέου το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν πλέον για ανάγκη επεξεργασίας του οικονομικού προγράμματος, καθώς αυτό γράφτηκε την περίοδο 2006-2009 όπου οι συνθήκες ήταν διαφορετικές με αποτέλεσμα να βρίθει από μέτρα που κινούνται στη λογική του «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου.
Ωστόσο, φαίνεται πως έπιασε τόπο τόσοη επίσκεψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου διαπίστωσαν το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος της χώρας όσο και η κριτική που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα η Κουμουνδούρου από τη Νέα Δημοκρατία για ορισμένα σημεία του προγράμματος της, όπως π.χ. ο κατώτατος μισθός των 1.300 ευρώ..
Γι' αυτό το λόγο, τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την οικονομική επεξεργασία της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Μηλιός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ετοιμάζουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.
Στο νέο κείμενο αλλάζει τόσο η φρασεολογία (μιλούν πλέον για «πολιτική καταγγελία» του Μνημονίου και όχι για μονομερείς ενέργειες) οσο και το ίδιο το περιεχόμενο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα είναι ένα λιτό κείμενο που θα περιγράφει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής ενώ θα περιλαμβάνει και εξειδικευμένα μέτρα, πάντα στην κατεύθυνση της αναδιανομής του εισοδήματος.
Στην κατεύθυνση αυτή θα κινείται και η πρόταση για απαλλαγή από το ειδικό τέλος, το επονομαζόμενο «χαράτσι της ΔΕΗ», για οσα ακίνητα έχουν αξία κάτω των 300.000 ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στο θέμα της φοροδιαφυγής, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει να αντλήσει έσοδα παρότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η χτεσινή πρόταση στελέχους του κόμματος για φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ, καθως η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η κατηγορία αυτή δηλώνει παραδοσιακά λιγότερα εισοδήματα...
Τέλος, στο οικονομικό πρόγραμμα αναμένεται να διατηρηθεί η έκτακτη εισφορά (τέλος αλληλεγγύης) από 1% έως 4% καθώς αυτά τα έσοδα έχουν ήδη εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2012. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να καταργηθεί από το 2013 αντί του 2014 όπως προβλέπεται.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου