25.5.12

Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

του Μιχάλη Σούμπλη 
 Όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ του 1981, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Η ιστορία δεν αντιγράφεται, δεν επαναλαμβάνεται και οι πολίτες δεν είναι κορόιδα. Το ρεύμα των αγανακτισμένων εκμεταλλεύεται. Δεν έγιναν όλοι αυτοί συριζέοι.
    Το ρεύμα αυτό διαμορφώθηκε από τα φτωχοποιημένα τμήματα του ελληνικού λαού, από το πλήθος των ανέργων  και οργισμένων νέων που δηλώνουν ότι τίποτα δεν έχουν να χάσουν. Το ρεύμα αυτό παραμένει ενεργό και κατά τα φαινόμενα θα πρωταγωνιστήσει και στις επόμενες εκλογές.
     Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με φούσκα του πολιτικού χρηματιστηρίου. Τώρα είναι στα πάνω του, συνεχώς φουσκώνει. Κάθε φούσκα έχει τα όριά της. 
Είναι βέβαιο, ότι κάποτε θα σκάσει με συνέπειες απρόβλεπτες.
     Είμαι βέβαιος, ότι αρκετά από τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν πρωτιά για πολλούς και διάφορους λόγους. 
Η πρωτιά θα τους εξασφαλίσει το δώρο των 50 εδρών, γιατί κάτι που τόσο έχουν κατηγορήσει, τον εκλογικό λόγο. 
Οι αντιπαραθέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, είναι σκληρές. 
Η δήλωση της Βαλαβάνη, είναι χαρακτηριστική: δεν θα αξιοποιήσουμε τον καλπονοθευτικό νόμο. Από την άλλη μια πρωτιά θα έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ, εμπρός στην ωμή πραγματικότητα με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα επρόκειτο για μια απότομη μεγέθυνση της πολιτικής φούσκας, με άμεσο κίνδυνο να σπάσει. 
Δεν θα μπορούσαν τα στελέχη του να διαχειριστούν ένα τέτοιο δώρο, είναι άπειρα και απροετοίμαστα. Θα προτιμούσαν αυτή τη στιγμή μια κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές πιο ώριμοι, περισσότερο προετοιμασμένοι να διεκδικήσουν την εξουσία, αφού θα έχουν με το γνωστό τρόπο σφυροκοπίσει την κυβέρνηση συνεργασίας που αναγκαστικά θα χρεωθεί και νέα αντιλαϊκά μέτρα και το σπουδαιότερο, πιστεύουν ότι μέσα από αυτή την αναπόφευκτη συνεργασία, το ΠΑΣΟΚ οριστικά θα απορροφηθεί από τη ΝΔ, με αποτέλεσμα να καταλάβουν πλήρως τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, ένα όνειρο ζωής.
     Η πρόταση της κ. Μέρκελ να γίνουν ταυτόχρονα εκλογές και δημοψήφισμα, ενισχύει προκλητικά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα απελευθέρωνε κάποιους να ψηφίσουν Τσίπρα στη μία κάλπη και ναι στο ευρώ στην άλλη κάλπη, μιας και η ανησυχία πολλών είναι ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζεις ταυτόχρονα την έξοδο από το ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου