25.5.12

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με κριτήριο το ρίσκο χώρας !!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η πολύ άσχημη εικόνα για την ελληνική αγορά για μια ακόμη εβδομάδα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6/5. 
 Σαν αποτέλεσμα βλέπουμε μια υποχώρηση σε χαμηλά 22,5 ετών για το Γενικό Δείκτη και μια κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που είναι ίσως η χαμηλότερη σχέση κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ πανευρωπαϊκά.
Αυτό που χαρακτηρίζει την αγορά είναι πωλήσεις μαζικού χαρακτήρα, μερικές φορές σε όλες τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη τους. 
Στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και της Εθνικής οι πωλήσεις οφείλονται κυρίως στην προαναγγελθείσα έξοδό τους από το δείκτη MSCI Standard. Χαρακτηριστικό των ημερών είναι η αποχώρηση μεγάλων funds που κρατούσαν σημαντικές θέσεις, από τον ΟΠΑΠ και από την ΕΧΑΕ, μετοχές κερδοφόρες και με την υψηλότερη ρευστότητα στο ΧΑ, ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τράπεζα Κύπρου Cyprus Popular Bank κ.λπ. καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.
Η παραπάνω εικόνα αποσύνθεσης σχετίζεται προφανώς με την αμφισβήτηση από ορισμένους κύκλους της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, με  την ακυβερνησία στη χώρα που επηρεάζει μεταρρυθμίσεις και έσοδα. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο τετράμηνο βρέθηκε στα 9,14 δισ. αυξημένο σε σχέση με πέρυσι αλλά εντός στόχων. Η μεγάλη ανησυχία προέρχεται από τα μειωμένα έσοδα, αφού η επίτευξη των στόχων οφείλεται κυρίως σε μειωμένους τόκους, κρατικές επενδύσεις και πρωτογενείς δαπάνες.
Παράλληλα ούτε οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα ήταν θετικές, με τον οργανισμό να βλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% φέτος και κατά 1,3% το 2013.
Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει για τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα που έχουν υποχωρήσει σε οριακά επίπεδα και οι προκαταβολές των 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση στις 4 τράπεζες θεωρούνται κάτι παραπάνω από αναγκαίες για την ομαλή πορεία του τραπεζικού συστήματος μέχρι τις εκλογές. Στο περιβάλλον αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη η υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία “CCC” από τη Fitch που αναμενόταν για να εναρμονιστεί η αξιολόγηση του οίκου με τη Moody'Αs και την S&P.
Έτσι οι συνεχόμενες ρευστοποιήσεις στην ελληνική αγορά δεν γίνονται τόσο με κριτήριο τα θεμελιώδη της κάθε εταιρίας αλλά με βάση το ρίσκο χώρας που είναι υψηλό και ζυγίζοντας τη μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα εξόδου της από την ευρωζώνη.
 Μαζικές αγορές που θα άλλαζαν το momentum δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο αυτή την περίοδο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.  Στον τραπεζικό κλάδο παρά την πρόσκαιρη ανακούφιση για την αναμενόμενη εκταμίευση των 18 δισ. δεν λείπει η ανησυχία για την εκροή καταθέσεων και την καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης.
Στα τελευταία αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ο Μυτιληναίος εμφάνισε μια οριακή  πτώση κερδοφορίας αφού η εξαιρετική κερδοφορία της ΜΕΤΚΑ για ένα ακόμη τρίμηνο και η επιστροφή σε κέρδη του τομέα ενέργειας αντισταθμίστηκαν από τις ζημίες του Αλουμινίου λόγω χαμηλότερων όγκων και τιμών αλλά και υψηλότερου κόστους παραγωγής.
Από την άλλη η κερδοφορία του ΟΠΑΠ  παραμένει σε πτωτική τροχιά κάτι που δεν προξενεί έκπληξη καθώς η ύφεση έχει προξενήσει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τυχερά παιχνίδια με αποτέλεσμα μια πτώση των πωλήσεων κατά 5%.
Παράλληλα, τα μειωμένα περιθώρια λειτουργικών κερδών και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος οδήγησαν τα καθαρά κέρδη στο -21%. Η καθυστέρηση των επενδύσεων της εταιρίας στα VLTs, η καθυστέρηση στην αποκρατικοποίηση και οι πωλήσεις συγκεκριμένου fund έχουν οδηγήσει τη μετοχή στα ιστορικά χαμηλά της παρά το ότι διαπραγματεύεται με  μια καθαρή μερισματική απόδοση ύψους 14%-15% αυτή τη στιγμή.
Νίκος Χριστοδούλου, Τμήμα Μελετών και
Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου