Ήδη έχει συσταθεί από το υπουργείο ομάδα τεχνοκρατών, η οποία θα μελετήσει μέτρα που θα αφορούν στο σύνολο των προϊόντων καπνίσματος, όπως τα στριφτά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Από τα «συρτάρια» του υπουργείου Υγείας βγαίνει ξανά η πρόταση για αύξηση του φόρου σε καπνό και στα αλκοολούχα ποτά, με σκοπό τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν να κατευθυνθούν στον τομέα της Υγείας και ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, η οποία αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά ξεπερνά κατά πολύ το 25%.
Ήδη έχει συσταθεί από το υπουργείο ομάδα τεχνοκρατών, η οποία θα μελετήσει μέτρα που θα αφορούν στο σύνολο των προϊόντων καπνίσματος, όπως τα στριφτά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ακόμη υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σκοπός της αναπροσαρμογής των φορολογικών συντελεστών θα είναι να μειωθεί το κόστος της περίθαλψης στο φάρμακο για πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ή πολύ κοντά σε αυτό, ή σε πολίτες που είναι ανασφάλιστοι.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής επανέφερε χθες με δηλώσεις του το σενάριο αύξησης της τιμής πώλησης των προϊόντων καπνού προκειμένου τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των κονδυλίων για την περίθαλψη.
Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πως η πρόταση που μελετάται είναι να αυξηθεί η τιμή του πακέτου κατά 5 ή 10 λεπτά, γεγονός που θα φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα περίπου 200- 300 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο της αναπροσαρμογής του συντελεστή ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού αποτελεί εντούτοις «μπαλαντέρ» τα τελευταία τρία χρόνια, δεδομένου πως ουκ ολίγες φορές έχει προταθεί ως ισοδύναμο μέτρο για τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας. Την τελευταία φορά είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ως εναλλακτική λύση για να ενισχυθούν τα οικονομικά των δημοσίων νοσοκομείων (με το σκεπτικό πως οι καπνιστές είναι κυρίως αυτοί που «επιβαρύνουν» με νοσηλείες το εθνικό σύστημα υγείας) και έτσι να μην πληρώνουν οι ασφαλισμένοι το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο και το 1 ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία.
Τελευταία φορά πάντως που αυξήθηκε ο φόρος στα τσιγάρα ήταν πριν ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2014, όταν ο συντελεστής του πάγιου φόρου των τσιγάρων ανέβηκε από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια) τσιγάρων και, αντιστοίχως, το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα, με την αύξηση του πάγιου φόρου να φτάνει τα πέντε λεπτά του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων.
capital.gr