25.11.17

Smart Ageing Prize: Οι ψηφιακές τεχνολογίες υποστηρίζουν την «έξυπνη» γήρανση

Η ραγδαία δημογραφική γήρανση αποτελεί μείζονα κοινωνική πρόκληση και παράλληλα σημαντική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ιστότοπου πληροφόρησης για θέματα της ΕΕ, EURACTIV, ο πληθυσμός άνω των 65 ετών αναμένεται να καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (από 26% το 2010 σε 53% το 2060), επηρεάζοντας τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων, το κόστος φροντίδας και τη δημόσια οικονομία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ ανέλαβε καίριες δράσεις και πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που άπτονται της «ενεργού γήρανσης», θέτοντας ως στόχο την αύξηση της μέσης διάρκειας υγιούς ζωής κατά δύο έτη έως το 2020. Αυτό το γεγονός συνεπάγεται τριπλό όφελος: Βελτίωση της κατάστασης της υγείας και της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης και δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας που σχετίζονται με καινοτόμα προϊόντα.
Επιπλέον, η Κομισιόν χρηματοδοτεί την εφαρμοσμένη έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος Seventh Research Framework Programme και του «Horizon 2020». Συμμετέχει, ακόμη, από κοινού με τα κράτη-μέλη στο πρόγραμμα Active and Assisted Living Joint Programme, οι ψηφιακές εφαρμογές του οποίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη (tele-health, tele-care & living assisted living), η κοινωνική πολιτική και ένα φιλικό περιβάλλον προς τους ηλικιωμένους (κινητικότητα, μεταφορές και κοινωνική ένταξη).
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανάγκη εξεύρεσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που θα αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Αναμφίβολα, η Ευρώπη διαθέτει προηγμένη βιομηχανία στην τεχνολογία της πληροφορίας με καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αναπτύσσουν μία πληθώρα νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Λαμβάνοντας υπόψη τις ευκαιρίες της αγοράς που προκύπτουν από τις δημόσιες και καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες σχετίζονται με τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του αυξανόμενου πληθυσμού άνω των 60 ετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μία στρατηγική για την αποκαλούμενη «Silver Economy».


EURACTIV

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου