24.11.17

ΒΙΝΤΕΟ - Από τη Κόκλα Μεσσηνίας στο Κέντρο για το Σύμπαν: Νέα διάκριση για την Ασημίνα Αρβανιτάκη

Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει «Ελληνίδα Αϊνστάιν της εποχής μας», χαρακτηρισμός που στηρίζεται εν πολλοίς και στο διεθνές βραβείο New Horizons in Physics που της απονεμήθηκε το 2016 στη βραδιά των λεγόμενων  Όσκαρ της Επιστήμης.
 Η 37χρονη Ασημίνα Αρβανιτάκη γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας το Κόκλα και πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Είναι η πρώτη κάτοχος της νέας έδρας «Αρίσταρχος» στο διάσημο Ινστιτούτο Perimeter του Καναδά, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αντικείμενο της Ελληνίδας φυσικού είναι οι θεωρίες πέρα από το καθιερωμένο πρότυπο, όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι έξτρα διαστάσεις.
Αν και έχει δουλέψει στο Μπέρκλεϊ και στο Στάνφορντ και επισκέπτεται το CERN κάθε καλοκαίρι, εντούτοις, όπως έχει δηλώσει, το Perimeter, στο οποίο εντάχθηκε το 2014, είναι ο οργανισμός που την κάνει να νιώθει ότι οι δυνατότητες που έχει ως ερευνήτρια είναι ατελείωτες.
Η νέα αναγνώριση του ερευνητικού έργου της Ασημίνας Αρβανιτάκη έρχεται από το ινστιτούτο στο οποίο εργάζεται, καθώς επελέγη να είναι στη διοικούσα επιτροπή του νεοσύστατου Κέντρου για το Σύμπαν (Centre for the Universe). Το νέο κέντρο, με διευθυντή τον διακεκριμένο φυσικό Νιλ Τούροκ, θα προωθήσει τη διεπιστημονική έρευνα αιχμής πάνω στα πιο δύσκολα ζητήματα της κοσμολογίας. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του κέντρου είναι ο Βρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ.
Το Κέντρο για το Σύμπαν χρηματοδοτείται έναν ανώνυμο χορηγό, και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με καναδικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου