24.11.17

ΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΘΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ !!! Η τρόικα απαιτεί 1.400 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το μήνα

Την ουσιαστική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2018, με τη διενέργεια ικανοποιητικού όγκου πλειστηριασμών μέσω του νέου συστήματος κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι θεσμοί, ενώ η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επίπτωση στο stress test.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι τον προσεχή Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα διενεργούν τουλάχιστον 600 με 700 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανά μήνα, διασφαλίζοντας ότι η αγορά θα έχει υπόσταση.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι μόνον η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που μέχρι τώρα μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, αλλά κυρίως το να πραγματοποιούνται ικανοποιητικές συναλλαγές, διαφορετικά το εργαλείο θα είναι άνευ ουσιαστικού νοήματος.
Οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 - 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.
Πρόκειται για στόχο τριπλάσιο των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2016 (5.641 ακίνητα και 827 κινητά), ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι 3 φορές μικρότερο από τον όγκο πλειστηριασμών (58.849) που πραγματοποιήθηκαν το 2008.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών καθώς την τελευταία διετία στην πράξη οι πλειστηριασμοί έχουν «παγώσει», ωστόσο η αύξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή ώστε να μην υπάρξει σοκ στην αγορά ακινήτων.
Μια μεγάλη πίεση στις τιμές θα είχε σοβαρή επίπτωση στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς θα μειωνόταν η αξία των εξασφαλίσεων –δηλαδή η αποτίμηση των ακινήτων– υποχρεώνοντάς τες σε πρόσθετες προβλέψεις.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα φτάνουν τα 100 δισ. ευρώ, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ενθάρρυνσης των συμπεριφορών αθέτησης.
Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν, ότι οι μεγαλύτερες οφειλές εντοπίζονται στις τράπεζες και στη ΔΕΗ, όπου τα τελευταία χρόνια επικράτησε πλήρης ασυλία για όσους δεν εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις τους, κατάσταση που εκμεταλλεύτηκαν πολλοί «στρατηγικοί» κακοπληρωτές. Στο όνομα των αδυνάμων, τα κόμματα υπόσχονταν «σεισάχθεια» και ευνοϊκές ρυθμίσεις, που ήλπιζαν πολλοί να εκμεταλλευτούν.
Βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών και στα συναλλακτική ήθη αποτέλεσε ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2010, προσφέροντας νομικό καταφύγιο σε πολλούς που, ενώ μπορούσαν, σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Προηγήθηκε η οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για 6 μήνες, που θεσπίστηκε από τον Γ. Παπαθανασίου και την κυβέρνηση Καραμανλή, απαγόρευση που επεκτεινόταν διαρκώς, προστατεύοντας τους πάντες.
Ωστόσο, το θέμα των πλειστηριασμών και της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νέας εμπλοκής, τότε αυτόματα η διαδικασία της αξιολόγησης θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής.
Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδουν οι θεσμοί στο ζήτημα είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει αναφερθεί δύο φορές στο θέμα των πλειστηριασμών. Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες εμφανίζονται προβληματισμένες τονίζοντας ότι, μετά τη χθεσινή αναβολή της συνέλευσης των συμβολαιογράφων, μειώνονται οι πιθανότητες για την έναρξη της διαδικασίας στις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία που είχε τεθεί ως στόχος.
Νέα συνέλευση των συμβολαιογράφων
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και πάλι η συνέλευση των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποφασίσουν επί της αναστολής ή μη της αποχής που έχουν εξαγγείλει από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η συνέλευση είχε προγραμματιστεί για χθες, ωστόσο ανεβλήθη λόγω μη συμπλήρωσης απαρτίας. Κατά την προσέλευση των συμβολαιογράφων και του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Γιώργου Ρούσκα στο θέατρο «Ακάδημος», όπου θα πραγματοποιείτο η συνέλευση, δημιουργήθηκε ένταση από μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω». Συγκεκριμένα, έξω από το θέατρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου είκοσι άτομα που κατά την είσοδο των συμβολαιογράφων τούς αποδοκίμασαν και τους χειροκροτούσαν ειρωνικά. Μάλιστα, μόλις αντίκρισαν τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων κ. Ρούσκα εξαπέλυσαν ύβρεις εις βάρος του.
 
Καθημερινή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου