14.2.19

"Βυθίζεται", οικονομικά, η Τρίπολη

Χαμηλή έως μηδενική θεωρούν την επισκεψιμότητα στην Αρκαδία οι εστιάτορες της Αρκαδίας. 
«Η κατάσταση είναι άκρως δραματική και παρακμιακή. 
Η Τρίπολη πλέον από τις πρώτες απογευματινές ώρες μετατρέπεται σε πόλη φάντασμα. 
Η κατάσταση αυτή είναι μια πικρή πραγματικότητα που είναι άλλωστε και μετρήσιμη με στοιχεία ξεκάθαρα» αναφέρουν σε ανακοίνωση μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης του κλάδου.
Τι φταίει; Αξιοποιώντας στοιχεία από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, όπου η πληρότητα των καταλυμάτων που βρίσκονται στην Αρκαδία την τριετία 2014 έως και 2017 κυμαίνεται στο 12,5%. Οι διανυκτερεύσεις των επισκεπτών το 2017 στην Αρκαδία περίπου 111.000. Στη Κορινθία ήταν 728.000 , στη Λακωνία 344.00,  στη Μεσσηνία 835.000 και οι διανυκτερεύσεις στην Αργολίδα έφτασαν 1.028.000!
Με βάση την ίδια μελέτη το 2016 και 2017, κάθε μέρα τα μουσεία της Αρκαδίας τα επισκέπτονται περίπου 19 άτομα και τους αρχαιολογικούς χώρους μόλις 9! Και τα νούμερα αυτά θεωρούνται ανοδικά σε σχέση με παρελθόντα έτη με λιγότερους από 3 επισκέπτες την ημέρα.
Με τον οδικό άξονα Αθήνας-Καλαμάτας τα αυτοκίνητα περνούν μόνο έξω από την πόλη. Δεν εισέρχονται επισκέπτες και το χειρότερο δεν έρχονται να μείνουν τουρίστες.
Ως προς το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές, κυκλοφορούν ελάχιστοι. Προφανώς οι περισσότεροι παρακολουθούν εξ αποστάσεως. Αποφασίστηκε η παύση της λειτουργίας του 11ου Συντάγματος Πεζικού και η λειτουργία της 124 Πτέρυγας Μάχης τίθεται υπό συζήτηση από τους αρμοδίους. Κλείνουν διάφορες υπηρεσίες (Τελωνείο, Αστυνομικά Τμήματα Λεβιδίου και Σταδίου), κλείνουν καταστήματα τραπεζών (Τρίπολη, Τρόπαια), κλείνουν οι μονάδες του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και πολλά άλλα».
Άλλα θέματα που προβληματίζουν τους εστιάτορες είναι ο αντικαπνιστικός Νόμος για τα καταστήματα εστίασης, τα Πνευματικά δικαιώματα. «Όσον αφορά τα δύο αυτά θέματα, η θέση του συλλόγου δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή που συνάδει με τη τήρηση της νομιμότητας.
Πλην όμως, σε ότι αφορά στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων - όπου με την δημιουργία δύο Ο.Σ.Δ.., οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν τα διπλάσια σε σχέση με το παρελθόν -, αποφασίστηκε ότι θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις - κινητοποιήσεις, και σε συνεννόηση με άλλους συλλόγους των όμορων νομών, έτσι ώστε να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.
Τι ζητάνε: Οι επιχειρηματίες ζητάμε έργα πνοής, για το τόπο, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους πολίτες που εργάζονται σε αυτές.
Θέλουμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους στα καταστήματα μας και δεν θέλουμε να προβούμε σε απολύσεις!
Για πόσο όμως ακόμα θα αντέχουμε;
Εμείς συμβουλευτικά προτείνουμε:
1. Να οριστικοποιηθεί άμεσα η ίδρυση κι άλλων σχολών στην περιοχή.
2. Η Τρίπολη να γίνει κέντρο Διοικητικών Υπηρεσιών για να εξυπηρετείται όλη η Περιφέρεια.
3. Να αναβαθμίσουμε τον Θρησκευτικό Τουρισμό στη περιοχή μας!
Υπάρχουν θρησκευτικοί θησαυροί στην Αρκαδία, από τη Γορτυνία το Κρυφό σχολειό μέχρι τη Μεγαλόπολη στην Αγία Θεοδώρα τη Βάστα και από τη Μεγαλόπολη μέχρι τον Άγιο Πέτρο και τη Μαλεβή, το Λεωνίδιο την Έλωνα, την Αρτοκωστά, τη Λουκού και καταλήγουμε στη Τρίπολη τις Βάρσες, την Επάνω Χρέπα και τη Νεστάνη! «Άγιον Όρος της Πελοποννήσου» μας προσφωνούν και εμείς δεν το εκμεταλλευόμαστε!
4. Η Τρίπολη και η περιφέρεια της, να γίνει ελκυστικός προορισμός για τον επισκέπτη και αναφορικά με την Ιστορία της Επανάστασης. Να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση για το Μουσείο του αγώνα και να συνδεθεί με μια σειρά άλλα Ιστορικά μνημεία. Η ελκυστικότητα βέβαια, δεν προκύπτει από ένα μόνο έργο, αλλά από ένα εμπεριστατωμένο business plan βιωσιμότητας που θα αφορά συνολικά τη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας (Καταλύματα, Πρόσβαση, Μουσεία, Αξιοθέατα, Δημόσιες Υπηρεσίες, κλπ).
5. Πραγματοποίηση συνεχών δράσεων για προσέλκυση επισκεπτών (Συνέδρια, Εκθέσεις, Καρναβάλι στη Τρίπολη, Αναβάθμιση του Πάσχα, Φεστιβάλ Μαγειρικής και σε συνεργασία με τον σύλλογο μας, Προώθηση τοπικών προϊόντων, Γευσιγνωσίες, Θεματικές ημερίδες κλπ).
6. Να γίνει σύνδεση της Τρίπολης και των γύρω περιοχών με Φυσικό Αέριο.
Ο Σύλλογος κατόπιν όλων αυτών, αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις δεσμεύσεις των μελλοντικών θεσμικών αρχόντων του τόπου μας και θα επανατοποθετηθεί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου