14.2.19

Η «κουζίνα του διαβόλου» στην Αιθιοπία – Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ηφαίστειο Νταλόλ

Ένα από τα πιο παράξενα και εντυπωσιακά τοπία στη γη βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Αιθιοπίας, στην έρημο Ντανακίλ.
Το ηφαίστειο Νταλόλ με το κίτρινο- πορτοκαλί έδαφος να εκτείνεται σε ακτίνα χιλιομέτρων μοιάζει να βγήκε από άλλο πλανήτη.
Πρόκειται για ένα υδροθερμικό πεδίο και δημιουργήθηκε όταν βασαλτικό μάγμα ενώθηκε με το αλάτι που υπάρχει στην περιοχή και το νερό. Αυτό προκάλεσε στη συνέχεια μια τεράστια έκρηξη κάτω από την επιφάνεια της γης.
Το ηφαίστειο περιβάλλεται από μια τεράστια έκταση με αλμυρό νερό, μέσα από το οποίο αναβλύζουν αέρια από μικρές οπές.
Οι φουσκάλες που φαίνονται στην επιφάνεια, δημιουργούνται από το θείο που φθάνει σε θερμοκρασία βρασμού.
Γύρω από το ηφαίστειο εκτείνονται πέρα από τις όξινες θερμές πηγές, βουνά από θείο, στήλες από αλάτι, μικροί θερμοπίδακες φυσικού αερίου και επικίνδυνες πισίνες με οξύ που απομονώνονται από το αλάτι. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μαζί κάνουν την περιοχή να μοιάζει εξωπραγματική.
Οι αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου και του λευκού οφείλονται στο θείο, το οξείδιο του σιδήρου, σε μέταλλα, άλατα και άλλες ουσίες.
Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 10 φυσικά θαύματα του κόσμου και βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι ζουν στην περιοχή.
Το ηφαίστειο Νταλόλ ή η «κουζίνα του διαβόλου» όπως το αποκαλούν έχει την υψηλότερη μέση θερμοκρασία στον κόσμο (34˚C) κι ακόμη είναι το μόνο χερσαίο ηφαίστειο που βρίσκεται (48 μ.) κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.





 
newsbeast.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου