" Το Καπηλειό " Ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας κάθε Σάββατο βράδυ και μεσημέρι Κυριακής
" Το Καπηλειό " με ένα ξεχωριστό εσωτερικό διάκοσμο, σε μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλη για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση που επιθυμείτε.

16.2.19

Αγιορείτικο βουτυρένιο κανταϊφι

Μοναδικό αγιορείτικο κανταΐφι, λένε όσοι το έφτιαξαν και όσοι δοκίμασαν.
 
Το κανταΐφι, άλλωστε, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά και παραδοσιακά δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια.
Στην πραγματικότητα είναι ένα εύκολο γλυκό που μπορεί ο καθένας να το φτιάξει, αντί να το αγοράσει. Κι αν δεν το έχετε τολμήσει μέχρι σήμερα, ίσως ήρθε η ώρα να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με αυτή την εκπληκτική αγιορείτικη εκδοχή του!
Το μυστικό για ένα ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα είναι: Μαζί με τη γέμιση βάζουμε πάντα ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο. Και από πάνω το περιχύνουμε και πάλι με λιωμένο βούτυρο. Γιατί το κανταΐφι δεν θέλει τσιγκουνιές!

Υλικά που θα χρειάζονται για το αγιορείτικο κανταΐφι, όπως παρουσιάστηκε στο ekklisiaonline.gr

1 κιλό φύλλο κανταΐφι
1/2 κ. καρύδια ψίχα τριμμένη
1/2 κ. αμύγδαλα ψίχα τριμμένη
2-3 φρυγανιές τριμμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 μοσχοκάρυδα τριμμένα
7 ασπράδια αυγών
100 γρ. φουντούκι ψίχα προαιρετικώς
Λίγη κανέλα σκόνη
1/2 κιλό βούτυρο (περίπου)
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
6 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
Κανέλλα ξύλο
Χυμό δύο λεμονιών
Επί το έργον:
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ανακατεύουμε σ’ αυτή όλα τα υλικά. Κατόπιν ξαίνουμε το κανταΐφι, τυλίγουμε με λίγη γέμιση και τα τοποθετούμε κοντά κοντά σε βουτυρωμένο ταψί. Ραντίζουμε με λίγο νερό, ζεματίζουμε με το βούτυρο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο από 1/2 ώρα έως 3/4 προσέχοντας μόνο να ροδίσουν (χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση λαδόκολλα). Όταν κρυώσουν λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι που ήδη έχουμε βράσει (καυτό) και τα σκεπάζουμε.
Μπορεί να γίνει και στρωτό στο ταψί με μισό κανταΐφι από κάτω και μισό από πάνω και στη μέση η γέμιση.
Επίσης, μπορούμε να στρώσουμε από κάτω 2-3 φύλλα κρούστας, στη μέση τη γέμιση και από πάνω άλλα 2-3 φύλλα. Βρέχουμε με λίγο νερό ραντίζοντας και χαράζουμε βαθειά με κοφτερό μαχαίρι, σε τρίγωνα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου