Όλοι γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης πολλών
λαχανικών: ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής
νόσου, ρίχνουν τη χοληστερίνη, προσφέρουν προστασία από μερικά ήδη
καρκίνων και παρέχουν ενέργεια και ευεξία.
Όμως όλα τα παραπάνω προέρχονται από τα φρέσκα λαχανικά – ή μήπως όχι;
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia, μελέτησε την θρεπτική
αξία των λαχανικών σε τρεις φάσεις: όταν είναι φρέσκα, όταν είναι στο
ψυγείο για 5 ημέρες και όταν είναι κατεψυγμένα. Το αποτέλεσμα; Και στις
τρεις περιπτώσεις, η θρεπτική αξία των λαχανικών παραμένει η ίδια.
«Υπάρχει η παρανόηση πως αν τα λαχανικά καταψυχθούν, χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα» λέει ο Δρ Ρόναλντ Πεγκ που σχεδίασε την έρευνα, «και πως τα φρέσκα λαχανικά είναι πολύ καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
Ένα στοιχείο – έκπληξη που προέκυψε πάντως, είναι πως μερικά κατεψυγμένα λαχανικά (όπως πχ ο αρακάς) στην πραγματικότητα προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταψύχονται στο ιδανικότερο στάδιο της ωρίμανσής τους.
Μία άλλη έρευνα, που έγινε το 2015 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Εξέτασε τα θρεπτικά προφίλ 8 λαχανικών: καλαμπόκι, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, φασολάκια, αρακά, φράουλες και βατόμουρα. Η έρευνα δεν βρήκε διαφορές στην θρεπτική αξία των κατεψυγμένων και των φρέσκων λαχανικών.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών. Πόση όμως είναι η επαρκής ποσότητα; Μια γενική εικόνα είναι η εξής: το μισό σας πιάτο σε ένα γεύμα να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. Αν αυτά είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα δεν έχει μεγάλη σημασία.
Ωστόσο, έχετε και ένα άλλο κριτήριο για να επιλέξετε τα λαχανικά που θα καταναλώσετε: την γεύση. Αν τα φρούτα ή τα λαχανικά είναι στην εποχή τους, τότε είναι πιθανόν, αν είναι φρέσκα, να έχουν καλύτερη γεύση. Την υπόλοιπη χρονιά, προσπαθήστε απλώς να καταναλώνετε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, χωρίς φυσικά να αποκλείετε τα κατεψυγμένα. Είναι γεγονός πως η εποχή και η εντοπιότητα – δηλαδή κατά πόσο ένα λαχανικό μπορεί να παραχθεί στον γεωγραφικό τόπο που ζείτε – είναι τα δύο χαρακτηριστικά που πάντα νικούν στη διατροφική κλίμακα.
spirossoulis.com
Όμως όλα τα παραπάνω προέρχονται από τα φρέσκα λαχανικά – ή μήπως όχι;
«Υπάρχει η παρανόηση πως αν τα λαχανικά καταψυχθούν, χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα» λέει ο Δρ Ρόναλντ Πεγκ που σχεδίασε την έρευνα, «και πως τα φρέσκα λαχανικά είναι πολύ καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
Ένα στοιχείο – έκπληξη που προέκυψε πάντως, είναι πως μερικά κατεψυγμένα λαχανικά (όπως πχ ο αρακάς) στην πραγματικότητα προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταψύχονται στο ιδανικότερο στάδιο της ωρίμανσής τους.
Μία άλλη έρευνα, που έγινε το 2015 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Εξέτασε τα θρεπτικά προφίλ 8 λαχανικών: καλαμπόκι, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, φασολάκια, αρακά, φράουλες και βατόμουρα. Η έρευνα δεν βρήκε διαφορές στην θρεπτική αξία των κατεψυγμένων και των φρέσκων λαχανικών.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών. Πόση όμως είναι η επαρκής ποσότητα; Μια γενική εικόνα είναι η εξής: το μισό σας πιάτο σε ένα γεύμα να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. Αν αυτά είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα δεν έχει μεγάλη σημασία.
Ωστόσο, έχετε και ένα άλλο κριτήριο για να επιλέξετε τα λαχανικά που θα καταναλώσετε: την γεύση. Αν τα φρούτα ή τα λαχανικά είναι στην εποχή τους, τότε είναι πιθανόν, αν είναι φρέσκα, να έχουν καλύτερη γεύση. Την υπόλοιπη χρονιά, προσπαθήστε απλώς να καταναλώνετε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, χωρίς φυσικά να αποκλείετε τα κατεψυγμένα. Είναι γεγονός πως η εποχή και η εντοπιότητα – δηλαδή κατά πόσο ένα λαχανικό μπορεί να παραχθεί στον γεωγραφικό τόπο που ζείτε – είναι τα δύο χαρακτηριστικά που πάντα νικούν στη διατροφική κλίμακα.
spirossoulis.com