22.12.19

11 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ΠΟΤΕ τα Χριστούγεννα



Συνήθως σου λέμε τι να κάνεις κάθε Χριστούγεννα.

 Φέτος, θα σου πούμε και τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ, είτε έχεις καλέσει κόσμο στο σπίτι είτε είσαι εσύ καλεσμένος, για να σου μένουν οι γιορτινές μέρες αξέχαστες, με την καλή έννοια.

1. Μην λες στον κόσμο να έρθει από τις 19:00 ενώ το φαγητό θα είναι στις 21:00
Καλή η παρέα των φίλων και των συγγενών μας, αλλά κανείς δεν θέλει να πηγαίνει σε τραπέζια που διαρκούν υπερβολικά πολλές ώρες ή σε τραπέζια όπου το φαγητό σερβίρεται 2 ώρες μετά, όταν πια έχεις ζαλιστεί από τις μυρωδιές της κουζίνας και η πείνα έχει χτυπήσει κόκκινο! Φρόντισε να υπολογίσεις σωστά τι ώρα θα είναι όλα έτοιμα και πες στους καλεσμένους σου να έρθουν μισή ώρα με 40 λεπτά νωρίτερα, όσο χρειάζεται δηλαδή για να πιουν ένα κρασί, να τσιμπήσουν ένα μεζεδάκι και να συζητήσουν μέχρι να μπουν και οι τελευταίες πινελιές στο τραπέζι.
2. Μην κάνεις λάθη με το ψήσιμο του κρέατος
Κακά τα ψέματα, το κρέας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του γιορτινού τραπεζιού, είτε πρόκειται για γαλοπούλα είτε για χοιρινό, αρνί ή μοσχάρι. Και ως κυρίως πιάτο πρέπει οπωσδήποτε να είναι ολόσωστα ψημένο, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο από όσο πρέπει. Υπολόγισε σωστά πόση ώρα πριν πρέπει να μπει στο φούρνο για να είναι έτοιμο μισή ώρα πριν το σερβίρισμα και βάλε χρονόμετρο για να είναι σίγουρο ότι οι χρόνοι θα τηρηθούν σωστά.

3. Μην πηγαίνεις για ψώνια την τελευταία στιγμή
Ένα γιορτινό τραπέζι απαιτεί προετοιμασία και οργάνωση, άρα οι αγορές πρέπει να γίνονται εγκαίρως. Από την άλλη, αυτές είναι πιο πολυάσχολες μέρες του έτους για τα καταστήματα και αυτό σημαίνει γεμάτοι διάδρομοι και απίστευτες καθυστερήσεις τόσο στους πάγκους όσο και στα ταμεία. Άσε που αν πας πολύ τελευταία στιγμή μπορεί να έχουν αδειάσει τα ράφια ή τέλος πάντων να μην υπάρχουν όσα θέλεις ή σε όσες ποσότητες τα θέλεις. Σε καμία περίπτωση λοιπόν, μην αφήνεις τα ψώνια για τελευταία στιγμή, αν δεν θες να υπάρξει ο κίνδυνος να αφήσεις τους καλεσμένους σου νηστικούς.
4. Μην ξεφεύγεις υπερβολικά από το παραδοσιακό μενού
Ακόμη και αν δεν είσαι φαν των παραδόσεων, αφού αποφάσισες να κάνεις χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι, οφείλεις να τηρήσεις κάποια από τα γιορτινά έθιμα στο μενού, για να μην απογοητευτούν οι καλεσμένοι σου. Με άλλα λόγια απόφυγε τις περίεργες συνταγές με άγνωστα υλικά και αμφίβολο γευστικό αποτέλεσμα, καθώς και τις περίεργες προσθήκες στο μενού -καλό το σούσι αλλά όλοι το ψητό θα εκτιμήσουν περισσότερο.

5. Μην φέρνεις απρόσκλητους καλεσμένους
Το να πηγαίνεις σε ένα γιορτινό γεύμα συνοδευόμενος από κάποιον που δεν έχει προσκληθεί (ειδικά αν η δική σου πρόσκληση δεν ήταν plus one), είναι και αγένεια και φέρνει τους οικοδεσπότες σε αμηχανία. Για να μην πούμε για την περίπτωση που ο συνοδός σου δεν έχει καλή σχέση με τους οικοδεσπότες, εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίεργα!
6. Μην πηγαίνεις εσύ κάπου χωρίς να σε έχουν καλέσει
Το να εμφανίζεσαι ξαφνικά σε ένα σπίτι, χωρίς να σε έχουν καλέσει, είναι μεγάλη αγένεια κάθε μέρα του χρόνου και τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν εξαίρεση. Εκτός του ότι θα φέρεις τους πάντες σε δύσκολη θέση, σκέψου ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην υπάρχει αρκετό φαγητό για εσένα, γιατί εφόσον δεν σε κάλεσαν δεν σε είχαν υπολογίσει και στις μερίδες του φαγητού!

7. Μην λες συνέχεια ότι το γιορτινό φαγητό χαλάει τη δίαιτα σου
Το να είσαι σε δίαιτα τα Χριστούγεννα είναι δικαίωμα σου, όπως και το να αποφασίσεις να τη σπάσεις αυτές τις μέρες. Κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται να μάθει λεπτομέρειες γι αυτό και κανείς δεν θέλει να σε ακούει να παραπονιέσαι συνέχεια για το ότι δεν θα σου κουμπώνει το τζιν μετά, τη στιγμή που όλοι γύρω σου προσπαθούν να απολαύσουν τη γαλοπούλα τους.
8. Μην φας υπερβολικά
Μπορεί η δίαιτα να μην είναι θέμα συζήτησης για το γιορτινό τραπέζι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φας σαν να μην υπάρχει αύριο. Δοκίμασε από όλα τα φαγητά και τα γλυκά, πιες το ποτό σου, αλλά φρόντισε να μην φουσκώσεις υπερβολικά, σε σημείο που δεν μπορείς να σηκωθείς από την καρέκλα σου ή να πάρεις ανάσα.
9. Μην ανοίξεις πολιτική συζήτηση
Γιατί να μεταφέρεις το άγχος που έχουμε όλοι στην καθημερινότητα μας και στο γιορτινό τραπέζι, ανοίγοντας μία συζήτηση για πολιτική; Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χαλάσεις τη διάθεση όλων ή στη χειρότερη περίπτωση να ξεκινήσεις καυγά! Απόφυγε το δράμα, ξεκινώντας μία συζήτηση για ανάλαφρα θέματα, που δεν θα φέρουν κανένα σε δύσκολη θέση.
10. Μην φέρεις το νέο σου φλερτ, που γνώρισες 2 μέρες πριν
Στη λογική του δεν φέρνουμε απρόσκλητους καλεσμένους στα γιορτινά τραπέζια, δεν φέρνουμε και κάποιον-α που μόλις ξεκινήσαμε να βγαίνουμε. Πρώτον αν το τραπέζι γίνεται στο σπίτι των γονιών σου, κινδυνεύεις το ασήμαντο φλερτ να περάσει για σοβαρός δεσμός, από την άλλη ο νέος σύντροφος μπορεί να αισθανθεί τρομερά άβολα γνωρίζοντας τόσους πολλούς και τόσο κοντινούς σου ανθρώπους τόσο σύντομα. Σκέψου το λίγο καλύτερα και προτίμησε α βγεις ραντεβού αργότερα, μετά το φαγητό.

11. Μην φέρνεις άλλο φαγητό από αυτό που έταξες
Στην λογική των ρεφενέ τραπεζιών, όπου όλοι οι καλεσμένοι φέρνουν και από ένα φαγητό, υπάρχει πάντα μία προσυνεννόηση στο τι θα φέρει ο καθένας. Πρέπει λοιπόν να τηρείς αυστηρά το πρόγραμμα και αν για παράδειγμα έταξες ότι θα πας τις τάρτες να πας τις τάρτες. Οι λόγοι που δεν μπορείς να αλλάζεις γνώμη χωρίς να έχεις ενημερώσεις είναι δύο και είναι σοβαροί: αφενός εφόσον έχει ανατεθεί ένα συγκεκριμένο φαγητό σε εσένα δεν το έχει αναλάβει κανένας άλλος, άρα αν δεν το πας εσύ προφανώς δεν θα υπάρχει καθόλου στο τραπέζι, αφετέρου αν πας κάτι άλλο υπάρχει περίπτωση να έχει φέρει και κάποιος άλλος το ίδιο. Σκέψου ένα τραπέζι με δύο ή τέσσερα γλυκά αλλά κανένα ορεκτικό, θα σου άρεσε;

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου