Συνταγή για μια βασιλόπιτα, αφράτη και νόστιμη, που θα αρέσει σε όλους εγγυημένα.
Τη βρήκαμε στο www.ekklisiaonline.gr και την παρουσιάζουμε.
Υλικά που χρειάζονται:
250 γραμ. βούτυρο
1 ½ φλ. ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ.γλ. κανελα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
5 κ.σ λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (ή 3 κ.γ κοφτά)
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. γάλα
1 φλ. τρούφα σοκολάτας
άχνη για πασπάλισμα
250 γραμ. βούτυρο
1 ½ φλ. ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ.γλ. κανελα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
5 κ.σ λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (ή 3 κ.γ κοφτά)
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. γάλα
1 φλ. τρούφα σοκολάτας
άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βουτυρώνουμε
στρογγυλό ταψί 32 ή 34 εκατοστά, και στρώνουμε στη βάση του
αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα). Προθερμαίνουμε
το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Εναλλακτικά ψήνουμε στους 170 βαθμούς , στις αντιστάσεις πάνω και κάτω,
και τοποθετούμε τη βασιλόπιτα στην κάτω σχάρα.
Σε
ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός, μέχρι να
αφρατέψουν για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τα αυγά ένα- ένα. Προσθέτουμε τη
βανίλια, το ξύσμα την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ. Κοσκινίζουμε
το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χαμηλώνουμε
την ταχύτητα του μίξερ. Προσθέτουμε εναλλάξ στο κέικ το γάλα με το
αλεύρι. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι. Δεν χτυπάμε πολύ
από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη και φουσκωτή και
νόστιμη η βασιλόπιτα κέικ .
Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Αδειάζουμε
τη βασιλόπιτα κέικ στο έτοιμο ταψί, και βάζουμε το φλουρί.
Ψήνουμε σε
καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να
ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να βγαίνει στεγνή η λάμα του
μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας. Αν δεν ψηθεί το κέντρο της
βασιλόπιτας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο !
Αφήνουμε
να σταθεί στο ταψί για 30 λεπτά το λιγότερο και αναποδογυρίζουμε σε
πιατέλα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη
τη βασιλόπιτα κέικ ή γράφουμε ευχές με γλάσο.
Χρόνια πολλά!