25.12.19

H μεσογειακή υπερτροφή που νικά τον διαβήτη

Το «αγριολούλουδο της Μεσογείου», εκτός από την ξεχωριστή του γεύση, διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά και σημαντική διατροφική αξία

Η κάππαρη είναι ένα μικρό ανυπότακτο φυτό που σε πείσμα των συνθηκών φυτρώνει πάνω σε βραχώδη εδάφη, κυρίως δίπλα στη θάλασσα. Τα άνθη της, πριν ανοίξουν, στο στάδιο που είναι ακόμα μπουμπούκια, αποτελούν τη γνωστή κάππαρη του εμπορίου. Στη χώρα μας εκτός από τα πεντανόστιμα μπουμπούκια καταναλώνουμε και τον καρπό της (αγγουράκι) αλλά και τα φύλλα του φυτού.
Εκτός από την ξεχωριστή της γεύση, διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά και σημαντική διατροφική αξία.
Κάππαρη και διαβήτης
Μετά από τρεις σημαντικές μελέτες σε πειραματόζωα που όντως έδειξαν μία εξαιρετική αντιδιαβητική δράση συγκεκριμένων εκχυλισμάτων κάππαρης, ήρθε και η σειρά της μελέτης σε ανθρώπους. Η συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, που έγινε σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι το εκχύλισμα κάππαρης σε αντίθεση με το ψευδοφάρμακο (placebo) που χορηγήθηκε, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αντί-υπεργλυκαιμικό και αντι-υπερτριγλυκεριδαιμικό παράγοντα στη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Δεν είναι το μόνο όφελος
Εργαστηριακές μελέτες αναδεικνύουν τη δράση της κάππαρης ενάντια σε βακτηρίδια και μύκητες. Ακόμα και οι ρίζες της κάππαρης φαίνεται να έχουν σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Επιστημονική μελέτη σε συγκεκριμένες κυτταρικές σειρές έδειξε ότι το εκχύλισμα των μπουμπουκιών της κάππαρης φαίνεται να έχει χονδροπροστατευτική δράση. Μάλιστα το συγκεκριμένο εκχύλισμα φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία απ’ ότι η ινδομεθακίνη, φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται σε παθήσεις των αρθρώσεων. Έτσι, εκχύλισμα κάππαρης πιθανόν να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση βλαβών του χόνδρου σε περιπτώσεις φλεγμονωδών παθήσεων, όπως σε διάφορες μορφές αρθρίτιδας.
Για τους λάτρεις του κρέατος
Μελέτη Ιταλών επιστημόνων έδειξε πως ακόμα και μια μικρή ποσότητα κάππαρης είναι ικανή να καταστείλει τη δημιουργία παραπροϊόντων που προκύπτουν από την πέψη διαφόρων τύπων κρεάτων, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του ενδεχόμενου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Αυτή η δράση της κάππαρης δεν αποδίδεται από κάποιο συγκεκριμένο συστατικό, αλλά στη συνεργιστική δράση διαφόρων ουσιών.
Επιπρόσθετα, τα συστατικά της κάππαρης βοηθούν στην επαναδραστηριοποίηση της βιταμίνης Ε, κάνοντάς την περισσότερο διαθέσιμη για τον οργανισμό.

Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods – Κωνσταντίνος Ξένος – Αστερία Σταματάκη, Εκδόσεις Διόπτρα

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου