25.2.20

" Τσεκούρι " σε αγροτικές επιδοτήσεις από τους δασικούς χάρτες

Κοντά στο 1 εκατ. στρέμματα υπολογίζονται οι δεσμευμένες αγροτικές εκτάσεις από τους κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του agronews.gr, πολλές από τις εκτάσεις αυτές κρίνονται ως μη επιλέξιμες στις πληρωμές του ΟΣΔΕ 2019 και οι υπόλοιπες πληρώνονται «υπό αίρεση». 
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: “Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κάνει λόγο για 80.140 στρέμματα απλήρωτα στη Λάρισα. Ο ίδιος παραπέμπει τώρα τους παραγωγούς σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Μάρτιο, καθώς οι κυρωμένοι χάρτες θα αναμορφωθούν και μένει να φανεί αν κάτι τέτοιο θα αλλάξει τα δεδομένα για το τσεκ του 2020.
Αναλυτικά για το ζήτημα των δασικών χαρτών, ο Μάκης Βορίδης απαντά σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Μάξιµου Χαρακόπουλου: "Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενσωµατώνει στο ΟΣΔΕ την πληροφορία των δασικών χαρτών, όπως αυτοί σταδιακά συντάσσονται και κυρώνονται. Με τη σταδιακή αυτή ενσωμάτωση, επιτυγχάνεται ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για τους παραγωγούς, ώστε να κάνουν χρήση των προσφερόμενων εργαλείων που αναφέρονται στο εγχειρίδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα «Δασικοί χάρτες και ΟΠΕΚΕΠΕ, εργαλεία για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών». Ειδικότερα για τη Λάρισα, σημειώνεται ότι έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 14 τ. ∆΄/2.2.2018 κυρωμένος δασικός χάρτης, συνολικής έκτασης 4.727.440 στρεμμάτων ή σε ποσοστό 87,8% επί της συνολικής έκτασης της εν λόγω Π.Ε. Από τη συνολική αυτή έκταση, 200.591 στρέμματα σχετίζονται με γεωργικές εκτάσεις που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2019. Από αυτά, τα 125.770 στρέμματα έχουν ληφθεί υπόψη για την καταβολή της κοινοτικής ενίσχυσης για το 2019, υπό την πλήρωση της προϋπόθεσης επιλεξιμότητάς τους, με βάση την ενωσιακή νομοθεσία. Οι εν λόγω εκτάσεις θεωρούνται υπό αίρεση επιλέξιμες, μέχρι νεότερων νομοθετικών ρυθμίσεων, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του ήδη κυρωμένου χάρτη. Τα υπόλοιπα 80.140 στρέμματα δεν έχουν ληφθεί ως επιλέξιμα στις πληρωμές της ΕΑΕ 2019, δεδομένου ότι παραμένουν δεσμευμένα από τον κυρωμένο δασικό χάρτη. Τονίζεται, ωστόσο, ότι μέρος αυτής της έκτασης ενδέχεται σε επόμενα επικαιροποιημένα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ψηφιακά αρχεία να απεμπλακεί από τη δασική νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι, όπως προκύπτει και από τα προαναφερόμενα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διευθέτηση ζητημάτων που προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες για τις επιλέξιμες για κοινοτικές ενισχύσεις εκτάσεις. Τέλος διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, τα ατομικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης δεν χάνονται, όταν μη επιλέξιμες εκτάσεις αντικαθίστανται από άλλες επιλέξιμες εκτάσεις που επαρκούν για την ενεργοποίησή τους"”.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου