21.2.12

Χρεωκοπία ΤΕΛΟΣ για την Ελλάδα !!

Ως ιστορική μέρα για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την σημερινή, πριν από λίγο, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία το πρωί της Τρίτης έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ολι Ρεν και η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ελπίζουμε η ανευ προηγουμένου αλληλεγγύη στην Ελλάδα να τύχει δεσμεύσεων από τους Ελληνες», σημείωσε χαρακτηιστικά ο Ολι Ρεν.
«Καλωσορίζω τη συμφωνία για την Ελλάδα», σημείωσε από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι «το σχέδιο πρέπει να δώσει χώρο στην Ελλάδα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της». Επίσης, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.
Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266.
Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.
Γύρω στις 10 το βράδυ έληξε η παράλληλη διαπραγμάτευση που είχε αρχίσει περί τις 20.00, ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχιζόταν με τη συμμετοχή του κ. Γ. Ζανιά, ως αναπληρωτή του υπουργού των Οικονομικών. Μετά το τέλος της οι κ.κ. Λ. Παπαδήμος και Ευ. Βενιζέλος επέστρεψαν στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι Γερμανοί ξανάνοιξαν το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς και το ύψος του επιτοκίου.
Στο φως από το Reuters, έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τρόικα σε έκθεσή της για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θεωρεί ότι θα χρειασθεί επιπλέον συνεισφορά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020, κρίνοντας πως με τις παρούσες προτάσεις το χρέος δεν θα μειωθεί κάτω από το 129%. Εάν μάλιστα δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και τα άλλα μέτρα, μπορεί να διαμορφωθεί σε οκτώ χρόνια σε 160% του ΑΕΠ.
«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης», υποστηρίζει η έκθεση, «δείχνουν πως υπάρχει ανάγκη επιπλέον συνεισφοράς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα» για να τιθασευτεί η δυναμική του ελληνικού χρέους.
Η τρόικα κάνει επίσης λόγο για «θεμελιώδη ασυμφωνία» μεταξύ του στόχου του προγράμματος για μείωση του χρέους και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας «καθώς η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για την ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας οδηγεί αναπόφευκτα σε βραχυπρόσθεσμη αύξηση της αναλογίας του χρέους προς ΑΕΠ».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το κείμενο, «ένα σενάριο προβλέπει εσωτερική υποτίμηση μέσω βαθύτερης ύφεσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις».
Το σενάριο αυτό, το οποίο δεν είναι μεν το βασικό αλλά θεωρείται πιθανό, « θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο χρέος, αφήνοντάς το στο 160% του ΑΕΠ το 2020». «Δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα ίσως παραμείνει ως εκ τούτου επιρρεπές σε "τριγμούς", με τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητά του να παραμένουν» συνεχίζει η έκθεση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου