12.1.13

Ευρωπαϊκό SOS για την καρέτα καρέτα στη Μεσσηνία

Της Ιωαννας Φωτιαδη
Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ελληνικές Αρχές για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, σε πόρισμα εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν τον Ιούλιο την περιοχή. 
Υπενθυμίζουμε ότι στην παράκτια ζώνη από τον ποταμό Νέδα έως τον Αρκαδικό, σε μήκος περίπου 10 χλμ., βρίσκεται η κατεξοχήν παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα, η δεύτερη σε σημασία στη λεκάνη της Μεσογείου. Στην αμμουδιά της Μεσσηνίας, λοιπόν, κάθε χρόνο οι χελώνες στήνουν 600 με 700 φωλιές, ενώ φέτος οι φωλιές ανήλθαν στις 858 προς ενθουσιασμό των απανταχού φίλων του είδους.
Το κλιμάκιο της ΜΚΟ «Αρχέλων», που δραστηριοποιείται στην περιοχή από τη δεκαετία του ’80, παρατηρεί αύξηση της περιβαλλοντικής όχλησης, που προέρχεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. «Η μη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας αποτελεί κοινό τόπο» αναφέρει στην «Κ» η κ. Παναγιώτα Θεοδώρου, συντονίστρια του προγράμματος Πελοποννήσου «ωστόσο, από το 2010 έχουν ενταθεί τα φαινόμενα αυθαιρεσίας». Συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί οι καντίνες στον αιγιαλό «οι οποίες καθ’ υπέρβαση της άδειας λειτουργίας τους, αποτελούνται από μόνιμες κατασκευές και λειτουργούν με τη μορφή beach bar και τη νύχτα, την ώρα δηλαδή που οι χελώνες αναζητούν το κατάλληλο σημείο για να εκκολάψουν τα αυγά τους. Επιπλέον, επεκτείνονται στην παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες, που δεν αποσύρουν ούτε τις βραδινές ώρες».
Ακόμη, «τον Απρίλιο του 2011 διαπιστώσαμε απόπειρες παράνομης οδοποιίας και συγκεκριμένα τη χάραξη πέντε χωμάτινων δρόμων, που οδηγούσαν προς τη θάλασσα διαπερνώντας άλλοτε ένα παράκτιο πευκοδάσος και άλλοτε ισοπεδώνοντας αμμοθίνες». Ενα ακόμη πρόβλημα είναι η χρήση μηχανημάτων για καθαρισμό της αμμουδιάς, αλλά και η αλιεία εντός του κόλπου. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τοποθεσία έχει αναγνωριστεί ως περιοχή Natura 2000 (κωδικός 2550005) χάρη στην πλούσια παράκτια βλάστηση με αμμοθίνες και την παρουσία της θαλάσσιας χελώνας. Φημολογείται ότι η χάραξη των δρόμων αποτελεί «προάγγελο» της κατασκευής περίπου 50 παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή.
Ο «Αρχέλων» κατήγγειλε τις εν λόγω δράσεις στις αρμόδιες αρχές ήδη από το καλοκαίρι του 2011, ενώ συν τω χρόνω ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν τον Κυπαρισσιακό Κόλπο στις 17 Ιουλίου για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι του λόγου το αληθές. Στο 35σέλιδο πόρισμά τους αναφέρονται: η νυχτερινή λειτουργία των καντινών, οι αφύλακτες παραλίες ωοτοκίας, τα καταστήματα εστίασης με έντονο φωτισμό σε μικρή απόσταση από την αμμουδιά και φυσικά οι δρόμοι με τον αμμοχάλικα.
Δίμηνη προθεσμία Η έκθεση παραδόθηκε στους αρμόδιους φορείς τον Οκτώβριο με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης και περιθώριο δύο μηνών για να δοθεί επίσημη απάντηση. Αν η ελληνική στάση κριθεί ανεπαρκής, η χώρα θα παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας και με κίνδυνο επιβολής προστίμου. «Παράλληλα, στην ετήσια Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία η χώρα μας συμμετέχει, συζητήθηκε το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, με σκοπό τη σύνταξη φακέλου εις βάρος της χώρας μας» επισημαίνει η κ. Θεοδώρου.kathimerini.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου