12.3.16

ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ "ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ " - Οι δανειστές απορρίπτουν τα "πάντα - όλα "


velkouleskou

Κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός καθώς οι δανειστές στις συναντήσεις τους με τους αρμόδιους υπουργούς απέρριψαν το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια».

Πιο αναλυτικά, στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, οι δανειστές εμμένουν στις σκληρές απαιτήσεις τους και ζητάνε να πουληθούν όλα τα κόκκινα δάνεια στα funds (απορρίπτοντας όλες την πρόταση της κυβέρνησης για διατήρηση προστασίας).
Όσον αφορά στο φορολογικό, οι δανειστές επιμένουν να πληρώνουν φόρο όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές από 583 ευρώ και πάνω, ενώ δεν δέχονται ούτε το φορολογικό των αγροτών.


Η συνάντηση με τον Σταθάκη
Ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής (11/03) η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
Όπως προκύπτει από τις καταρχήν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, όλα τα θέματα είναι ανοικτά στο τραπέζι και θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.
Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν σήμερα ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.
Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικίας καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος στο ζήτημα το οποίο θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη.
Η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου