Σε πεδίο εσωκομματικών τριβών, με άδηλες προς το παρόν, επιπτώσεις, εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ  η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, την οποία διαπραγματεύεται η Ε.Ε., με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικός έλεγχος των προσφυγικών — μεταναστευτικών ροών.
Η μεγαλύτερη εσωκομματική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Πρωτοβουλία «53+», πραγματοποιεί δυναμική επανεμφάνιση και σε παρέμβασή της για το προσφυγικό, στρέφεται κατά της επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, ενώ, ταυτόχρονα, τοποθετείται επικριτικά έναντι της επικαιροποίησης της συμφωνίας επανεισδοχής, την οποία προ ημερών υπέγραψαν στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των «53+», «το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού και η προοπτική υιοθέτησης θέσεων που συνιστούν κατάργηση στην πράξη του προσφυγικού δικαίου, των ευρωπαϊκών συμβάσεων και της συνθήκης της Γενεύης, όπως για παράδειγμα , η ανταλλαγή προσφύγων με το «για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», παρουσιάζει σοβαρά πολιτικά και νομικά προβλήματα. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με το πρωτόκολλο της επανεισδοχής που επικαιροποιείται  προκειμένου επισήμως να δοθεί μήνυμα στους διακινητές αλλά ουσιαστικά να αποθαρρύνει τους μετανάστες και να αποτρέψει την διαδρομή τους προς την Ευρώπη».
Γίνεται, μάλιστα, παραπομπή στις πάγιες θέσεις του κόμματος, με την επισήμανση ότι "η γενικότερη πρόβλεψη για «επαναπροώθηση» (απέλαση-επιστροφή-επανεισδοχή), ατομική η συλλογική στην Τουρκία, ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πριν καν εξεταστεί το αίτημά τους, προσβάλλει τη συνταγματική τάξη της Ελλάδας και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.
Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια πρόβλεψη αντιτίθεται στις καταστατικές του αρχές και  στις επανειλημμένες  συλλογικές του αποφάσεις. Αντιτίθεται επομένως στις πάγιες θέσεις του αλλά και στην μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική  της κυβέρνησης  που ενθάρρυνε και στήριξε, ενάντια στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία, τον ανθρωπισμό και την φιλοξενία, που μπόρεσε να εμπνεύσει την κοινωνία και να υποχρεώσει τα κόμματα τη συντηρητικής αντιπολίτευσης (Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-Ε.Κ.) να  τροποποιήσουν υποκριτικά την ρητορική τους».
Οι συντάκτες της ανακοίνωσης παραπέμπουν, επίσης, στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή και τις αποφάσεις της:
«Αλλωστε σύμφωνα με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε. σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να οργανωθεί συγκροτημένα η διαδικασία της ευρείας επανεγκατάστασης των προσφύγων από Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία στην Ευρώπη, και της μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Ιταλία στις  υπόλοιπες  Ευρωπαϊκές χώρες».
Και προαναγγέλλουν «δυναμική» αντίδραση σε περίπτωση που εφαρμοσθεί η συμφωνία, για την ολοκλήρωση της οποίας ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «σε κάθε περίπτωση, εάν  η προβλεπόμενη συμφωνία  εφαρμοστεί, τα μέλη και οι οργανώσεις του κόμματος μαζί με τους αλληλέγγυους ανθρώπους, τα κινήματα και τις συλλογικότητες  θα πρέπει  να αντιταχθούν και να προστατέψουν τα δικαιώματα των ανθρώπων για ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή,  για προστασία και  σεβασμό της προσωπικότητας τους».

kathimerini.gr