Ειδικά για το τμήμα της ΑΟΖ με την Λιβύη που «αγγίζει» τα ελληνικά νησιά, «καταπίνει» το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και «στραγγαλίζει» την ελληνική ΑΟΖ στα δυτικά και ανατολικά του συμπλέγματος της Μεγίστης, ο χάρτης του Petroleum Economist, δεν αφήνει κανένα περιθώριο: Την χαρακτηρίζει απλώς ως «αναθεωρημένη» (revised) τουρκική ΑΟΖ, η οποία πλέον συνορεύει με την Λιβύη!
Ενώ χαρακτηρίζει ως «territorial water boundary» στο υπόμνημα, την πραγματική τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο!
Δηλαδή την ελληνική ΑΟΖ την μετέτρεψε σε «τουρκική» και την πραγματική τουρκική ΑΟΖ την έκανε «τουρκικά χωρικά ύδατα»! Και μετέφερε την ελληνική ΑΟΖ στο... Αιγαίο (πάλι καλά...)!#EastMed military and political tensions have been ramped up in recent months. PE Maps has collated the latest situation. Will this deter interest in the regions energy potential? #Turkey #Cyprus #Libya #Greece #EEZ Read more.. https://t.co/lhIEXm3qTf pic.twitter.com/N9iqWCyhzd— PE Maps (@PEMaps1) February 3, 2020
Η μηδενική ελληνική αντίδραση στην εισβολή του ερευνητικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την περασμένη Παρασκευή 31/1, ουσιαστικά επικύρωσε δια της αδρανείας, τα αδιανόητα ψεύδη του χάρτη αυτού, αν και προσεκτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι «Απλώς πρόκειται για προετοιμασία Χάγης, έστω κατ'αρχήν για την Ανατολική Μεσόγειο με την ελληνική ΑΟΖ να «τελειώνει» στον 28ο Μεσημβρινό στην Ρόδο».
Κατά τα λοιπά προκαλεί μελαγχολία η εικόνα των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων έξω από τον Λίβανο και το... Ισραήλ (αποστολές ΝΑΤΟ), ενώ στο σημείο που παραβιάστηκε η ελληνική ΑΟΖ την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται μόνο η παλιά φρεγάτα F466 «Νικηφόρος Φωκάς».