9.3.15

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Η χοντροκατσαρή τομάτα (Μεταμόρφωσης ) η πρώτη παραδοσιακή ποικιλία από τη Μεσσηνία

 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ !
Η γη της Μεσσηνίας μπορεί να βγάζει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα, όμως στον εθνικό κατάλογο δεν έχει ενταχθεί ακόμη ούτε μία παραδοσιακή ποικιλία! 
Το ΤΕΙ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η πρώτη ποικιλία που θα ενταχθεί να είναι η χοντροκατσαρή τομάτα της Μεσσηνίας. 
Γι’ αυτό και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα σχετικά με τις παραδοσιακές ποικιλίες αλλά και την κομποστοποίηση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο ΤΕΙ ημερίδα  «Παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και αυτοφυών ειδών - Κομποστοποίηση», είναι το θέμα της ημερίδας που θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Για το πρόγραμμα και τους σκοπούς της ημερίδας παραχώρησαν το πρωί συνέντευξη Τύπου, στο ΤΕΙ, ο Κωνσταντίνος Δελής, καθηγητής εφαρμογών και ο Αναστάσιος Κώτσιρας, επίκουρος καθηγητής.
Ο Κωνσταντίνος Δελής τόνισε ότι η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ιδίως δε στους καλλιεργητές και παραγωγούς, διότι βασικός σκοπός είναι η αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι έχουν υψηλότερη γευστική και διατροφική αξία και επιπλέον μπορούν να αξιοποιηθούν για την υπερεντατική καλλιέργεια.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΤΕΙ Πελοποννήσου για τη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την εφαρμογή για τη βελτίωση του αγροδιατροφικού μοντέλου και τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.
Ο Αναστάσιος Κώτσιρας αναφέρθηκε στη χοντροκατσαρή τομάτα, που σημείωσε ότι ξεκίνησε να καλλιεργείται στη Μεσσηνία πριν από έναν αιώνα περίπου. Όπως τόνισε, η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας μπορεί να επιστρέψει και να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, χάρη στα εξαιρετικά γευστικά του χαρακτηριστικά. Μίλησε επίσης για την προσπάθεια του ΤΕΙ να γίνει ο διατηρητής της ποικιλίας της χοντροκατσαρής τομάτας και να ενταχθεί η ποικιλία αυτή στον εθνικό κατάλογο, τονίζοντας ότι μέχρι αυτή τη στιγμή καμία ποικιλία της Μεσσηνίας δεν είναι ενταγμένη στον σχετικό κατάλογο και πως αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο υστερεί ο νομός μας.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις παραδοσιακές ποικιλίες, οι δύο καθηγητές τόνισαν ότι το 20-30% των προϊόντων που φέρονται να προέρχονται από παραδοσιακές ποικιλίες, εμπορεύονται παράτυπα, αν όχι παράνομα, διότι μια ποικιλία για να χαρακτηρίζεται παραδοσιακή πρέπει να έχει ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο από τον διατηρητή της.
Το πρόγραμμα της ημερίδας που θα γίνει την Τετάρτη το απόγευμα έχει ως εξής:
05.30 - 06.00 Προσέλευση
06.00 - 06.15 «Κομποστοποίηση μια φυσική διαδικασία στην υπηρεσία του ανθρώπου για τη
06.15 - 06.30 «Η ανάγκη της διατηρήσεως των τοπικών ποικιλιών από τους καλλιεργητές - τράπεζα σπόρων», Φοίφα Μυρτώ, εκπαιδευτικός, διαχειριστής αγροκτήματος «ΦΟΙΦΑ», Ανώνυμοι Σποροφύλακες
06.30 - 06.45 «Η καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών», Δελής Κωνσταντίνος, καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Πελοποννήσου
06.45 - 07.15 Διάλειμμα
07.15 - 07.30 «Η προοπτική καλλιέργειας της χοντροκατσαρής τομάτας στο Ν. Μεσσηνίας», Κώτσιρας Αναστάσιος, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου
07.30 - 07.45 «Η αξιοποίηση των αυτοφυών ειδών της ελληνικής χλωρίδας», Κάρτσωνας Επαμεινώνδας, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου
07.45 - 08.00 Συζήτηση - ερωτήσεις
διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων», Κάτσαρης Παναγιώτης, γεωπόνος βιοτεχνολόγος ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Ελαίας Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων, Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας

Στ.Μ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου