14.3.15

ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ των γιατρών στα .....χρόνια της κρίσης !!!

Από 200 ευρώ ξεκινάει το… φακελάκι για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μία απλή οφθαλμολογική επέμβαση, ενώ για πιο «βαριά» χειρουργεία ξεπερνάει ακόμα και τις 5.000 ευρώ. 
Το 55,2% των χρημάτων που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους σε δημόσια μονάδα Υγείας δεν συνοδεύεται από απόδειξη.
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Έθνος», η παραοικονομία στον χώρο της υγείας ανέρχεται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι πληρωμές για την υγεία προκαλούν μια επιπλέον επιβάρυνση 27% στα οικονομικά τους. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που έγινε για το φακελάκι σε 2.741 Ελληνες από διάφορες περιοχές. Την επιστημονική ευθύνη την είχαν οι καθηγητές Κυριάκος Σουλιώτης, Γιάννης Τούντας, Λυκούργος Λιαρόπουλος και Δάφνη Καϊτελίδου, η δικηγόρος Χριστίνα Γκόλνα και η επιστημονική συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Ολγα Σίσκου.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς υπάρχει σύνδεση με την εξουσία του γιατρού. Ενας τρόπος είναι η καθυστέρηση στην παροχή της απαιτούμενης φροντίδας μέχρι ο ασθενής ή η οικογένεια του αναγκαστούν να πληρώσουν. Ενας άλλος τρόπος είναι να εμφανιστεί δύσκολη η πρόσβαση στη θεραπεία. Υπάρχει τέλος και το φακελάκι που δίνεται οικειοθελώς ως ικανοποίηση του ασθενούς για τη φροντίδα και το αποτέλεσμα.
Ο τιμοκατάλογος ανά επέμβαση και φύλο
Για τους άνδρες
Σπονδυλοδεσία: 1.000€
Καρδιοχειρουργική επέμβαση: Από 5.000€
Επέμβαση προστάτη: Από 1.000€
Κολονοσκόπηση: Από 200€
Χειρουργική αντιμετώπιση κατάγματος: 1.000€
Για τις γυναίκες
Επέμβαση χολής: 350€
Οφθαλμολογική επέμβαση (ανά μάτι): 200-500€
Αφαίρεση γαλοκτοκήλης μαστού: Από 500€
Καισαρική τομή: 500-1.000€
Φυσιολογικός τοκετός: 200-2.000€
Ορθοπεδική επέμβαση: 1.750€

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου