3.7.14

Δυο Έλληνες χάκερ μόλυναν με ιό χιλιάδες χρήστες του Facebook

Συνελήφθησαν δύο Έλληνες χάκερς, που ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία κακόβουλου λογισμικού με την κωδική ονομασία Lecpetex και που παραβίασαν κατ'αυτό τον τρόπο ηλεκτρονικά συστήματα και μόλυναν εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί το Facebook να άλλαξε αρκετές φορες την πολιτική απορρήτου ώστε να αντιμετωπίσει τον συγκεκριμένο ιό και ό,τι αυτός προκαλούσε, ωστόσο, οι δύο χάκερς ξεπερνούσαν τους μηχανισμούς ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χάκερς έστελναν στους χρήστες του Facebook προσωπικά μηνύματα, με συνημμένο το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μόλυνε τον υπολογιστή τους όταν οι χρήστες άνοιγαν το συγκεκριμένο αρχείο. Ο ιός είχε μάλιστα τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται, και έτσι να μολύνει όλες τις επαφές του αρχικά προσβαλλόμενου χρήστη. Έτσι, δε μας φαίνεται περίεργο το γεγονός πως επεκτεινόταν γεωμετρικά ο αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών και ο ιός να θεωρείται μια σοβαρότατη απειλή παγκοσμίως.

Στόχος τους ήταν κυρίως, να χρησιμοποιούν την υπολογιστική ισχύ των εκατοντάδων χιλιάδων μολυσμένων μηχανημάτων για την παραγωγή εικονικού διαδικτυακού χρήματος (bitcoin mining). Επιπροσθέτως, υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικών πορτοφολιών με bitcoins και έπειτα τα μετέφεραν σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους.

Στη συνέχεια, μετέτρεπαν τα ψηφιακά-εικονικά νομίσματα σε ευρώ με τη χρήση των υπηρεσιών ειδικών ηλεκτρονικών ανταλλακτηρίων, τα οποία διατίθενται στο διαδίκτυο, εισπράττοντας τελικά, τα παράνομα κέρδη.

Παράλληλα όμως, υπέκλεπταν διάφορους κωδικούς πρόσβασης από ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και λογαριασμούς πάσης φύσεως (e-banking, Paypal κ.ά.) και τους καταχωρούσαν σε βάση δεδομένων ( μια τέτοιου είδους υποκλοπή, ήταν αυτή του κωδικού ασφαλείας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου Ναυτιλίας).

Εν τέλει, οι δύο συλληφθέντες, κατηγορήθηκαν για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση- συμμορία, απάτη με υπολογιστή, παραβίαση απορρήτου υπολογιστών, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

toxwni.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου