Η γη της Μεσσηνίας μπορεί να βγάζει εξαιρετικά αγροτικά
προϊόντα, όμως στον εθνικό κατάλογο δεν έχει ενταχθεί ακόμη ούτε μία
παραδοσιακή ποικιλία!
Το ΤΕΙ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η πρώτη
ποικιλία που θα ενταχθεί να είναι η χοντροκατσαρή τομάτα της Μεσσηνίας
που καλλιεργείται ανελλιπώς τον τελευταίο αιώνα ειδκά στην Τοπική
Κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστρος ,Μεταμόρφωση
Γι’ αυτό και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα σχετικά με τις
παραδοσιακές ποικιλίες αλλά και την κομποστοποίηση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ΤΕΙ ημερίδα «Παραδοσιακές
ποικιλίες λαχανικών και αυτοφυών ειδών - Κομποστοποίηση», είναι το θέμα της
ημερίδας που θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα, στο κεντρικό αμφιθέατρο του
ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Το πρόγραμμα της ημερίδας που θα γίνει την Τετάρτη το
απόγευμα έχει ως εξής:
05.30 - 06.00 Προσέλευση
06.00 - 06.15 «Κομποστοποίηση μια φυσική διαδικασία στην
υπηρεσία του ανθρώπου για τη
06.15 - 06.30 «Η ανάγκη της διατηρήσεως των τοπικών
ποικιλιών από τους καλλιεργητές - τράπεζα σπόρων», Φοίφα Μυρτώ, εκπαιδευτικός,
διαχειριστής αγροκτήματος «ΦΟΙΦΑ», Ανώνυμοι Σποροφύλακες
06.30 - 06.45 «Η καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών»,
Δελής Κωνσταντίνος, καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Πελοποννήσου
06.45 - 07.15 Διάλειμμα
07.15 - 07.30 «Η προοπτική καλλιέργειας της χοντροκατσαρής
τομάτας στο Ν. Μεσσηνίας», Κώτσιρας Αναστάσιος, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ
Πελοποννήσου
07.30 - 07.45 «Η αξιοποίηση των αυτοφυών ειδών της ελληνικής
χλωρίδας», Κάρτσωνας Επαμεινώνδας, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου
07.45 - 08.00 Συζήτηση - ερωτήσεις
διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων», Κάτσαρης Παναγιώτης,
γεωπόνος βιοτεχνολόγος ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Ελαίας Υποτροπικών Φυτών
και Αμπέλου Χανίων, Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας