Μαραθώνια ήταν η πρώτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών, σε επίπεδο τεχνοκρατών, υπό το νέο σχήμα, που μετεξελίχθηκε σε "Brussels Group".
Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων από Αθήνα, Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αλλά και τον ευρωμηχανισμό διάσωσης ξεκίνησαν στις 3 μετά το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ.
Στο τραπέζι του μεγάρου "Καρλομάγνος" στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν, ο Νίκος Θεοχαράκης και η Έλενα Παναρίτη από ελληνικής πλευράς και οι Κλάους Μαζούχ, Ρίσι Γκογιάλ και Ντέκλαν Κοστέλο από τους δανειστές, έβαλαν ήδη στο τραπέζι την αναλυτική λίστα των προτάσεων Βαρουφάκη, όπως αυτή διατυπώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει το Mega, οι δανειστές επιμένουν πρώτα να δουν πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η "τρύπα" στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και η υστέρηση των εσόδων, ώστε να αποφασίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν για την άμεση κάλυψή του. Για τον λόγο αυτόν, τεχνικά κλιμάκια αναμένονται αύριο στην Αθήνα ώστε να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πλήρη εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, με την ελληνική πλευρά πάντως να αποκλείει επισκέψεις σε υπουργεία.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στη βάση της επιστολής Βαρουφάκη, οι δανειστές ζητούν να προχωρήσουν μέτρα για:
- Αλλαγές στον ΦΠΑ, με κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων
- Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών
- Πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω των καλωδιωμένων φορο-ράμπο, αλλά και της λοταρίας για τις αποδείξεις
- Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων
- Περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
- Θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο
- Τις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια
- Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, αλλά και
- Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Αυτή είναι η εξής:
Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δεν θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.
«Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας» ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.