4.10.18

Γιατί ... βαφτίστηκε WiFi

Πριν μερικές δεκάδες χρόνια (όχι πολλές) υπήρχε το hi fi, για την πιστότητα του ήχου σε όλες τις συσκευές που παρήγαγαν ήχο. 
Στην αρχή ήταν μονοφωνικές αυτές οι συσκευές. Μετά που έπαιζαν τα στερεοφωνικά συγκροτήματα (οικιακά ή επαγγελματικά), δίσκοι βινυλίου κλπ. έπρεπε όλες οι συσκευές να έχουν τα τέσσερα γράμματα. Ήταν το απόλυτο χάϊ της εποχής μέχρι τη δεκαετία του 1990.
Τώρα, στη ζωή μας, έχει μπει το Wi Fi. 
Πως προήλθε όμως και καθιερώθηκε;
Τυχαία όπως υποστηρίζει ο Φιλ Μπιλάνγερ, ιδρυτικό μέλος της Wi-Fi Alliance. «Αυτές οι δυο λέξεις δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα». Αναζητούσαμε ένα όνομα και το λογότυπο για την ασύρματη τεχνολογία στο διαδίκτυο και καταλήξαμε στο WIFI.  Όμως επειδή κανείς δεν έβγαζε νόημα και δεν σήμαινε κάτι έπρεπε να τον συνδέσουν. Βρέθηκε λοιπόν η έννοια «Wireless Fidelity», που σημαίνει  «Ασύρματη Πιστότητα» και επιλέχθηκε, μόνο και μόνο, για εμπορικούς λόγους.
Ναι το fidelity σημαίνει πιστότητα. Το «fi» όμως δεν έχει να κάνει με «πιστότητα». Είναι απλώς μια “λέξη” από το παλιό  hi-fi. 
Ο ίδιος ο Μπιλάνγκερ έχει παραδεχτεί πως αυτές οι λέξεις (“Wireless Fidelity”) δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα αποκαλύπτοντας: Επιλέχθηκαν γιατί κάπου έπρεπε να παραπέμπει.

Α.Χ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου