30.11.19

Τόσες φορές τη βδομάδα πρέπει να παίρνεις έναν υπνάκο το μεσημέρι για καλύτερη υγεία

Σε ποιον δεν αρέσει η μεσημεριανή σιέστα, από την οποία ξυπνάς πιο ξεκούραστος και φρέσκος από ποτέ;

Και τώρα έχουμε και την επιστήμη να επιβεβαιώνει την αγαπημένη συνήθεια πολλών εκεί έξω, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς ευεργετεί τον οργανισμό.

Ξέρουν όμως ότι το κάνει!
Σε αυτό κατέληξε η μελέτη που έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης στην Ελβετία και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Heart», πως οι 3.462 υγιείς συμμετέχοντες που κοιμόνταν ένα-δυο μεσημέρια τη βδομάδα είχαν κατά 48% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο στα επόμενα 5 χρόνια. Σε σύγκριση δηλαδή με όσους απέφευγαν τη μεσημεριανή σιέστα.
Οι επιστήμονες ομολογούν ωστόσο πως δεν γνωρίζουν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτό. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση, μας λένε, δεν δείχνουν όμως σχέση αιτίου και αιτιατού. Μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος τρίτος παράγοντας που να επηρεάζει το όλο πράγμα.
«Παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς φυσιολογικές λειτουργίες που συνδέουν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι ξεκάθαρος, η έρευνα συμβάλλει στον συνεχιζόμενο διάλογο για τα οφέλη της υγείας από τον μεσημεριανό ύπνο, υποδεικνύοντας πως δεν παίζει ρόλο μόνο η διάρκεια του ύπνου, αλλά και η συχνότητα», δήλωσαν οι ερευνητές σε κοινό ανακοινωθέν…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου