13.2.20

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας - Η ιστορία του Ελληνικού Ραδιοφώνου

Η  ΕΡΑ (Ελληνική Ραδιοφωνία) «γιορτάζει» την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου μέσα από τον σταθμό «η Φωνή της Ελλάδας», που είναι στην ουσία το πρώτο ραδιόφωνο της Ελλάδας.


Εγκαινιάσθηκε την άνοιξη του 1938, με πομπό ισχύος 15 kw, στο προάστιο των Λιοσίων (σήμερα ονομάζεται Ίλιον) και ραδιοθαλάμους στο Ζάππειο Μέγαρο. Η πρώτη προσπάθεια ραδιοσταθμού βραχέων κυμάτων έγινε αμέσως μετά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο τον Οκτώβριο του 1940. Από μικρό πομπό στο Κέντρο των Αθηνών μεταδίδονταν προς το Μέτωπο και τις Bαλκανικές χώρες, εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών..
Το Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας «Φωνή της Ελλάδας» για οκτώ δεκαετίες έχει γίνει η γέφυρα που ενώνει τους ομογενείς με τη γενέτειρα. Η «Φωνή της Ελλάδας» απευθύνεται σε 10.000.000 απόδημους, 50.000 φοιτητές, δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς , εκατοντάδες διπλωμάτες και υπαλλήλους στις ελληνικές πρεσβείες σε αναρίθμητους ελληνόφωνους και ξένους ακροατές με μία …. Φωνή. Τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στην «ιστορία» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είναι γραμμένα τα πρώτα πειράματα ραδιοφωνίας να έγιναν αρκετά χρόνια πριν (ίσως το 1922) από τον καθηγητή Φυσικής Κώστα Πετρόπουλο, το 1923 από το Πολεμικό Ναυτικό, με τις συχνότητες που διέθετε για την επαφή και επικοινωνία μεταξύ των πλοίων και το 1925 από ιδιωτική τεχνική σχολή.
Οι προσπάθειες δεν είχαν το αποτέλεσμα που έπρεπε αφού οι ακροατές ήταν ελάχιστοι και όλοι οι δέκτες σφραγισμένοι από το κράτος, το οποίο είχε για χρόνια και την αποκλειστική δυνατότητα ασύρματων (όχι ραδιοφωνικών) εκπομπών.
Τo 1926, μέσα στον χώρο της ΔΕΘ, o Χρίστος Τσιγγιρίδης στήνει τον πομπό του. Τον λειτουργεί μόνον κατά την διάρκεια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Ο Πρώτος Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πλέον γεγονός. Όπως μας πληροφορεί η wikipedia, τρία χρόνια αργότερα, το 1929, μετά από κάποιες δοκιμές, δημιούργησε δικό του σταθμό που μετέδιδε πρόγραμμα με ελληνική και ξένη μουσική στο πλαίσιο της ΔΕΘ και μόνο κατά τη διάρκειά της.
Ο Τσιγγιρίδης ήθελε να αυξήσει τις πωλήσεις ραδιοφώνων για αυτό το λόγο έφτιαξε τον σταθμό, ο οποίος μετέδιδε διαφημίσεις, αναγγελίες και ειδήσεις σε συνεργασία με την εφημερίδα «Μακεδονία». Ο σταθμός του Τσιγγιρίδη, που ήταν ο πρώτος στα Βαλκάνια, λειτουργούσε σε μονιμότερη βάση από το 1936 και ως το 1947 οπότε και απαλλοτριώθηκε υπέρ του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.

Η «Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας, προβάλλοντας μέσα από τις εκπομπές της, τα ελληνόφωνα ραδιόφωνα του εξωτερικού. Όλο το 24ωρο οι δημοσιογράφοι της «Φωνής της Ελλάδας» θα φιλοξενήσουν τους:
• Νίκη Γιαβάση, από το «Access Radio» της Νέας Ζηλανδίας
• Θέμης Καλλός, από το «SBS» της Αυστραλίας
• John Kyriakides, από το «London Greek Radio» του Λονδίνου
• Ανδρέας Ρομπόπουλος, από την «Ηχώ της Πόλης» της Κωνσταντινούπολης
• Βικέντιος Μαλαματένιος, από το «Hellas Fm» της Νέας Υόρκης
• Κώστας Νικολής, από το «1683 am» της Αυστραλίας
• Ζαχαρίας Φιλιππίδης, από τα ραδιόφωνα «Δίας» και «Ράδιο Πρώτο» της Κύπρου
• Γιώργος Γκστράιν, από το «Ήφαιστος» της Αυστρίας
• Άγγελος και Έλενα Ματσούκα από το «Radio Symban World Radio» της Αυστραλίας
Τέλος, θα πραγματοποιηθούν ειδικά αφιερώματα στην ιστορική αναδρομή του ραδιοφώνου, στις πρώτες ημέρες του στην Ελλάδα, στην απήχηση και τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και στην προσφορά του στο θέατρο μέσα από τις ειδικές εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου