15.2.20

Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς

Έγχρωμο, σελ. 222, 25 ευρώ
 
ISBN 978-618-5063-53-5  Γ. Δαουτόπουλος και Δ. Χαραντώνης, Γεωπόνοι, τηλ. 6976 79 39 09

Ένα καλογραμμένο βιβλίο-οδηγός για την εγκατάσταση νέων ελαιώνων και τη διαχείριση ώριμων φυτειών είναι στη διάθεση όσων θέλουν να παράξουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) το οποίο μπορεί να διατεθεί ως προστατευτικό και ενισχυτικό της υγείας.
Οι συγγραφείς ένωσαν τις γνώσεις και εμπειρίες τους από την μακροχρόνια ενασχόληση τους με τη γεωργία της πράξης και της αειφορίας, για να μεταφέρουν στους Έλληνες φροντιστές των ελαιώνων τεκμηριωμένες γνώσεις που δεν θα βρουν σε άλλα βιβλία τα οποία κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
Στόχος του βιβλίου είναι να σας εφοδιάσει με τις αναγκαίες γνώσεις και πρακτικές για να φροντίσετε το ευλογημένο δένδρο, το οποίο για χιλιετίες καλλιεργείται στα Ελληνικά εδάφη και είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό (υλικό και άυλο) των ανθρώπων αυτού του τόπου. Είναι ένας πλήρης οδηγός της καλλιέργειας από τη φύτευση μέχρι τη ελαιοτρίβιση.
Δεκάδες προτάσεις πρακτικού ενδιαφέροντος κάνουν το βιβλίο πολύτιμο σύμβουλο για κάθε ελαιοκαλλιεργητή. Μάλιστα υπάρχουν και αναφορές οι οποίες γίνονται για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία, όπως η χαλάρωση και ο αερισμός του εδάφους, ο εμβολιασμός των ριζών με δεκάδες ωφέλιμους μικροοργανισμούς, η χρήση σκόνης πετρωμάτων και παραμαγνητικών υλικών που ενισχύουν την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, μειώνουν το κόστος παραγωγής και βελτιώνουν την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή, όπως και τα προηγούμενα βιβλία μας τα οποία έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους φροντιστές της γης, οι οποίοι αναζητούν έγκυρη και τεκμηριωμένη γνώση.

  Βασικά Περιεχόμενα του Βιβλίου

Κεφάλαιο 1ο Εισαγωγή σελ. 10
Κεφάλαιο 2ο Εγκατάσταση Ελαιώνα σελ. 32
Κεφάλαιο 3ο Καλλιεργητικές Φροντίδες σελ. 40
Κεφάλαιο 4ο Φυτοπροστασία, σελ. 72
Κεφάλαιο 5ο Ειδικά Θέματα Θρέψης, σελ. 22
Κεφάλαιο 6ο Συλλογή και Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί, σελ. 22
Κεφάλαιο 7ο Πρόταση Συμπληρωματικής Αειφορικής Διαχείρισης, σελ. 8

Πρωτοποριακά Θέματα που θίγονται στο βιβλίο και για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία: Χαλάρωση και αερισμός του εδάφους, Εμβολιασμός των ελαιόδεντρων με Ωφέλιμους Μικροοργανισμούς, Εφαρμογή σκόνης πετρωμάτων και παραμαγνητικών υλικών, Παρουσίαση των Ωφέλιμων Εντόμων στους Βιολογικούς Ελαιώνες, Παρασκευή φυσικών προστατευτικών ουσιών, Αειφορική διαχείριση ελαιώνα. 

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου επισημαίνει…

Σπουδάσαμε Γεωπονία στα χρόνια της δόξας της χημικής γεωργίας. Χημικά λιπάσματα και χημικά φυτοπροστατευτικά ήταν στην πρωτοκαθεδρία. Καμιά αναφορά σε λύσεις παρμένες από τη φύση. Η γονιμότητα του εδάφους ήταν απλά θέμα μιας εδαφολογικής ανάλυσης και προσθήκης των αναγκαίων χημικών στοιχείων τα οποία έλειπαν ή βρίσκονταν σε ανεπάρκεια. Όσο για τη φυτοπροστασία, οι χημικές λύσεις ήταν οι μοναδικές επιλογές.
Η ανακάλυψη των συνθετικών χημικών λιπασμάτων και η ευρεία χρήση τους, από τη δεκαετία του 1940, έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις βιολογικές διαδικασίες, οι οποίες ανακυκλώνουν τα θρεπτικά στοιχεία και διατηρούν τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Λίγες δεκαετίες άρκεσαν για να δείξουν την ανεπάρκεια αυτής της θεώρησης, η οποία υπόσκαβε τη μακροχρόνια ευημερία των εδαφικών πόρων. Οι σοβαρές παρενέργειες αυτής της πρακτικής, η οποία είχε σοβαρές αρνητικές παρενέργειες για την υγεία αυτών οι οποίοι την ασκούσαν, του φυσικού περιβάλλοντος (λίμνες, ποτάμια υπόγειοι υδροφορείς) και αυτών οι οποίοι κατανάλωναν τα προϊόντα της, άρχισε να αφυπνίζει την επιστημονική κοινότητα και τους ανθρώπους με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
Στόχος του βιβλίου το οποίο έχετε τώρα στα χέρια σας, είναι να σας εφοδιάσει με τις αναγκαίες γνώσεις και πρακτικές για να φροντίσετε το ευλογημένο δένδρο το οποίο για χιλιετίες καλλιεργείται στα Ελληνικά εδάφη και είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό (υλικό και άυλο) των ανθρώπων αυτού του τόπου. Είναι ένας πλήρης οδηγός της καλλιέργειας από τη φύτευση μέχρι τη ελαιοτρίβιση.
Δεκάδες προτάσεις πρακτικού ενδιαφέροντος κάνουν το βιβλίο πολύτιμο σύμβουλο για κάθε ελαιοκαλλιεργητή. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή, όπως και τα προηγούμενα βιβλία μας τα οποία έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους φροντιστές της γης οι οποίοι αναζητούν έγκυρη και τεκμηριωμένη γνώση.

Χονδρική διάθεση: Εκδόσεις ΖΥΓΟΣ, Αγγελάκη 39, (Δίπλα από το ξενοδοχείο ABC, Σιντριβάνι), 546 21 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-271055


Γεώργιος Δαουτόπουλος Μ.Sc., Ph.D.
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ, Σύμβουλος Επενδύσεων Πρωτογενούς Τομέα (www.daoutop.gr)


Δεν φτάνει ο ήλιος μοναχά γεννήματα η γη να δώσει,
χρειάζονται και άλλα πολλά και προπαντός η γνώση. Κ. Παλαμάς

Ζητείστε τα 3 νέα έγχρωμα βιβλία μας:Το Έδαφος και η Φροντίδα του
Ωφέλ. Μικροοργανισμοί στη Γεωργία και Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς στην τιμή προσφοράς των 63 ευρώ για παραγγελίες από το συγγραφέα.

Prof. George Daoutopoulos, MA, Ph.D (Michigan State University 1985)
School of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου